Pesto pietruszkowe

 Przepis na zielone Pesto z bazylii już podawałam na blogu przy grzankach z pesto i kurkami. Jest to pyszna potrawa, która wykorzystuję na wiele sposobów – podaję np. z makaronem, ale bardzo smakują nam ciepłe kanapki z pieczywem pokrytym Pesto.

Jak już pisałam na facebooku parę godzin w poprzednią sobotę spędziłam z córką w gospodarstwie rolnymPaństwa Majlertów na Płudach. Poza sporym zapasem dyni, szpinaku i rukoli przywiozłyśmy też dużo natki pietruszki.

Mąż wykonał wariację na temat pesto . Okazało się przepyszne i spory zapasik jest w naszej lodówce na różne okoliczności.

Pesto pietruszkowe

Składniki:

2 spore pęczki zielonej pietruszki

trochę innej zieleniny ( dodaliśmy parę liści bazylii, duży liść mangold, garść rukoli)

2 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki pestek dyni

4 łyżki tartego parmezanu

4 ząbki czosnku

Sól

Oliwa z oliwek

Wykonanie

Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Siekamy do skutku, oliwę dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać pastę. Tak przygotowane pesto przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce, do 2 tygodni.

Polecam wykorzystać je zarówno do makaronów, grzanek czy innych dań i przekąsek.

Pesto pietruszkowe

Pesto pietruszkowe

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. kuchnia_breni
    28 listopada
    Odpowiedz

    potwierdzam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.