Pęczak z cukinią i chilli z grillowanym serem Halloumi

To danie to trochę pomysł mojego Syna, który jest miłośnikiem dań bez mięsa. Jak nie mogłam jeszcze gotować , ze złamaną ręką, przyniósł mi na obiad danie bardzo podobne do tego. Była tam kasza bulgur, bez warzyw ale koncepcja była podobna.

Ja zrobiłam kaszę pęczak, którą bardzo lubię, z dodatkiem cukinii, chilli i listków bazylii.

Ser Halloumi polubiłam już jakiś czas temu bo idealnie nadaje się do grillowania, smażenia a z warzywami, kaszą, ryżem smakuje wybornie.

 

Składniki

Około 1 ½ szklanki kaszy pęczak ,

½ cebuli,

1 mała cukinia,

2 ząbki czosnku,

½ papryczki chilli,

Bulion warzywny – około 1 – 1 ½ litra,

3 łyżki masła,

Starty ser parmezan,

Łyżka pokrojonych świeżych liści bazylii,

Ser Halloumi

Pieprz cytrynowy,

sól ,

sok z 1 cytryny,

skórka z cytryny,

oliwa,

pestki granatu

Wykonanie

Kaszę płuczemy dość dobrze.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek ( 2 ząbki), dusimy na małym ogniu  minuty.

Po tym czasie dajemy kaszę , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę, chilli kroimy w paseczki i dodajemy do kaszy. Kontynuujemy podlewanie bulionem około 15-20 minut aż kasza będzie aldente. Na koniec dodajemy parmezan i świeżą bazylię, sól, pieprz cytrynowy  i mieszamy. Wyłączamy ogień, przykrywamy kaszę i zostawiamy na chwilę.

Przygotowujemy sos. Cytrynę sparzamy i ścieramy na tarku skórkę. Do miski dajemy oliwę, sok z cytryny, skórkę, sól, pieprz i mieszamy wszystko.

Ser Halloumi grillujemy na patelni.

Podajemy ser na kaszy i polewamy sosem cytrynowym i posypujemy pestkami granatu.

h

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.