Pasztet z soczewicy i cukinii

Święta Wielkanocne za nami. Jak zwykle było dużo pysznego jedzenia: suszona szynka, pieczony boczek, pasztet, sałatki, ciasta   itd. Teraz czas na coś lekkiego.

Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii to lekki, smaczny i pyszny dodatek do chleba ale bez mięsa. Smakuje wybornie i ma cudny jasno zielony kolor. Zajadaliśmy się nim przy wielkanocnym stole i – niektórych to zdziwił0 – cieszył się większym zainteresowaniem niż tradycyjny, mięsny pasztet.

pasztet z soczewicy-008

Składniki – na 1 formę keksówkę:

20 dag czerwonej soczewicy,

1 cukinia średniej wielkości,

2 jajka,

Sól, pieprz,

1 cebula,

1 liść laurowy,

2 ziarenka zile angielskiego,

2 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

Łyżka mąki ryżowej,

Olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Soczewicę płuczemy a następnie  gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości ( około 20 minut), odcedzamy dobrze na sitku  i studzimy.

Na patelnię dajemy olej ( 3 łyżki),pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i podgrzewamy delikatnie.

Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach, dodajemy na patelnię do cebuli i czosnku i dusimy około 5 minut.

Do malaksera wkładamy ugotowaną soczewicę, podsmażoną cukinię, jajka i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy mąkę ryżową i mieszamy dokładnie.

Formę ( np. na keks) smarujemy olejem, posypujemy otrębami np. owsianymi a następnie wlewamy przygotowaną  masę .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni koło 1  godz. w tzw. kąpieli wodnej ( pod blachę  z pasztetem  wkładamy pojemnik z wodą).

Następnie, 15 minut przed końcem pieczenia dajemy na masę starty ser mozarella. Pieczemy jeszcze aż ser się roztopi. Podajemy z sosem chrzanowym.

pasztet z soczewicy-012 pasztet z soczewicy-016

komentarzy 6

  1. Kwiecień 7
    Odpowiedz

    Ciekawy przepis.
    Bardzo lubie wege pasztety.
    No i soczewice…
    🙂

    • Brenia
      Kwiecień 8
      Odpowiedz

      ja też lubię pasztety bez mięsa 🙂 ten z soczewicą był wyjątkowo pyszny 🙂

  2. Joanna
    Kwiecień 20
    Odpowiedz

    mój pasztet właśnie siedzi w piekarniku, ciekawa jestem efektu końcowego. To już Twój drugi przepis zagościł w moim menu. Testuję tylko wegetariańskie przepisy. Pozdrawiam

  3. Brenia
    Kwiecień 22
    Odpowiedz

    o, ciekawa jestem jak Ci posmakuje ?

  4. Joanna
    Kwiecień 22
    Odpowiedz

    Wyszedł genialny! Smakuje doskonale. Wielkie brawa za pomysł. Pozdawiam

  5. Brenia
    Kwiecień 22
    Odpowiedz

    Dziękuję !! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam po inne wegetariańskie przepisy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *