Pasztet z dyni

 W tym roku mam wyjątkowo dużo dyń w domu. Mąż nabył je na wyprzedaży u Państwa Majlertów, jak  zamykali  tegoroczny sezon. Pasztet w wersji bezmięsnej, np. z fasoli lub soczewicy robię dość często . W tym sezonie postanowiłam zrobić pasztet z dyni, którą,  wyjątkowo polubiłam. Składniki dobrałam podobne jak do wspomnianych wyżej pasztetów  i wyszło aromatyczne i pomarańczowe cudo.

Pasztet z dyni

 

Składniki na 1 foremkę:

1/2 dużej dyni lub 1 mała,

20 dag pieczarek,

2 cebule,

4 ząbki czosnku,

20 dag sera mozzarella,

2 jajka,

2 łyżki tartej bułki,

2 łyżki otrębów owsianych,

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatałowej ,

Natka pietruszki

Wykonanie

Dynię  i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Na patelni podsmażamy na oleju i łyżce masła cebulę pokrojoną  w drobną kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek  i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy starte pieczarki i startą dynię.  Całość dusimy około 20 minut; na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przekładamy mieszankę do miski i studzimy. Jak już masa jest chłodna dodajemy jajka, starty ser mozzarella, bułkę tartą, otręby owsiane, natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do foremki, posypujemy np. kminkiem i pieczemy 45 minut. Taki pasztet jest dobry z gęstą  śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Polecam, wypróbujcie.

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

 

Komentarzy: 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>