Pasztet z dyni

 W tym roku mam wyjątkowo dużo dyń w domu. Mąż nabył je na wyprzedaży u Państwa Majlertów, jak  zamykali  tegoroczny sezon. Pasztet w wersji bezmięsnej, np. z fasoli lub soczewicy robię dość często . W tym sezonie postanowiłam zrobić pasztet z dyni, którą,  wyjątkowo polubiłam. Składniki dobrałam podobne jak do wspomnianych wyżej pasztetów  i wyszło aromatyczne i pomarańczowe cudo.

Pasztet z dyni

 

Składniki na 1 foremkę:

1/2 dużej dyni lub 1 mała,

20 dag pieczarek,

2 cebule,

4 ząbki czosnku,

20 dag sera mozzarella,

2 jajka,

2 łyżki tartej bułki,

2 łyżki otrębów owsianych,

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatałowej ,

Natka pietruszki

Wykonanie

Dynię  i pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Na patelni podsmażamy na oleju i łyżce masła cebulę pokrojoną  w drobną kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek  i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy starte pieczarki i startą dynię.  Całość dusimy około 20 minut; na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Przekładamy mieszankę do miski i studzimy. Jak już masa jest chłodna dodajemy jajka, starty ser mozzarella, bułkę tartą, otręby owsiane, natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do foremki, posypujemy np. kminkiem i pieczemy 45 minut. Taki pasztet jest dobry z gęstą  śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Polecam, wypróbujcie.

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 7 listopada
    Odpowiedz

    uwielbiam takie pasztety, a że w spiżarni jeszcze jest dyniowy zapas przygotuję to cudo na pewno, dzięki za przepis

  2. basinepichcenie
    7 listopada
    Odpowiedz

    Jak dla mnie najlepszy przepis w sieci na to co zrobić z dyni. Jak sama wiesz teraz przepisów z dyni nie brakuje, są słodkości, obiady, ciasta, przetwory i inne różności. Ale pasztet z dyni, w Twoim wykonaniu, z tymi składnikami – pierwsza klasa. Jak dla mnie to NAJ NAJ NAJ lepszy przepis. Gratuluje.

  3. 7 listopada
    Odpowiedz

    Zakochałam się w dyni, ale takiego takiego pasztetu jeszcze nie jadłam 🙂 Wygląda wspaniale i na pewno wspaniale smakuje.

  4. 8 listopada
    Odpowiedz

    Mam jeszcze pół dyni, chyba zrobię taki pasztet 🙂 wygląda bardzo apetycznie 🙂

  5. kuchnia_breni
    8 listopada
    Odpowiedz

    Basinepichcenie bardzo dziękuję za tak miły komentarz!
    gzik i pyry to prawda, jest wyjątkowo smaczny 😉

  6. Ola in the kitchen
    8 listopada
    Odpowiedz

    Nie wiedziałam, ze można zrobić pasztet z dyni. Wygląda bardzo kusząco :}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.