Pasztet z czerwonej soczewicy i grzybów

Jak tam przygotowania do Świąt? Macie już zaplanowane menu?

Mam dla Was propozycję na pasztet, na świąteczny stół ale bez mięsa. Zrobiłam go z czerwonej soczewicy i grzybów ( miałam jeszcze zapas mrożonych), z dodatkiem  sera mozarella oraz  doprawiłam gałką muszkatołową i bazylią.

Wyszedł pyszny, aromatyczny, delikatny i mokry. Dobrym pomysłem okazało się wyłożenie foremki na keks plasterkami cukinii, która zapewniła wilgoć pasztetowi oraz dodanie plastrów pomidora na wierzch i posypanie suszoną bazylią.

Zazwyczaj  mięsny  pasztet   okładamy plastrami boczku ja natomiast zrobiłam wersję lżejszą czyli cukinię. Myślę, że dobrym zamiennikiem dla boczku  byłyby takie plastry cukinii również do pasztetu z mięsa.

Pasztet w tej wersji posmakuje również mięsożercom bo jest naprawdę dobry np. z domowym sosem chrzanowym lub sałatką. Do takiego pasztetu najlepszy będzie domowy chleb, pieczony na zakwasie.

DSC_0172

DSC_0143

Składniki na formę keksówkę:

40 dag czerwonej soczewicy,

5 dag grzybów ( suszonych lub mrożonych),

2 jajka,

15  dag sera mozzarella/ żółtego

Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, bazylia suszona

1 cebula,

Ząbek czosnku,

3 łyżki gęstej śmietany 18%,

1 mała cukinia,

Plasterki pomidora

Wykonanie:

Soczewicę  gotujemy do miękkości, odcedzamy dobrze na sitku  i studzimy. Grzyby myjemy, gotujemy 20 minut i odcedzamy. Na patelni smażymy na oleju cebulę i pokrojone w plasterki grzyby.

Do malaksera wkładamy ugotowaną soczewicę, podsmażone grzyby, jajka, śmietanę   i mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wyciskamy czosnek- musi być dobrze przyprawione. Masę wykładamy do dużego naczynia i dodajemy starty ser ( mozzarella/ żółty) – mieszamy.

Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

Formę ( np. na keks) smarujemy olejem a następnie układamy na całą formę plasterki cukinii – wlewamy przygotowaną  masę .

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni koło 1  godz. w tzw. kąpieli wodnej ( pod blachę  z pasztetem  wkładamy pojemnik z wodą).

Następnie, 15 minut przed końcem pieczenia dajemy na wierzch plasterki pomidora i posypujemy suszoną bazylią.

Podawać z sosem chrzanowym.

 DSC_0141

DSC_0158

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.