Pasztet drobiowo – wieprzowy z żurawiną

Domowy pasztet jest najlepszy. Wtedy mamy pewność, że dajemy takie mięso jakie lubimy i mamy pasztet prawdziwie mięsny. Co prawda trochę czasu zajmuje przygotowanie pasztetu ale zapewniam, że się opłaca bo smak jest niepowtarzalny.

Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną

Składniki- proporcja na 2 małe  foremki:

30 dag wątróbki drobiowej

50 dag piersi indyczej

60 dag  boczku surowego

średnia cebula

olej

3 ząbki czosnku

pół łyżeczki gałki muszkatołowej tartej

liść laurowy, ziele angielskie

2 jajka

3 łyżki gęstej śmietany

3 łyżki tartej bułki

Sól, pieprz

15 dag suszonej żurawiny

Dodatki do podania: chrzan tarty

Wykonanie:

Wątróbkę moczymy 2 godziny w wodzie z mlekiem i oczyszczamy z błon i włókien. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy ok. 15 minut, w trakcie dodajemy sól  pieprz. Odstawiamy do wystudzenia. Osobno na oleju zesmażamy 1 cebule pokrojoną w kostkę .

Boczek surowy i mięso drobiowe gotujemy ok. 30 minut w wodzie z solą, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Po wystudzeniu kroimy w mniejsze kawałki

Wystudzone wątróbki i zesmażoną cebulę  miksujemy w malakserze, tak samo robimy z mięsem. Można dodać ok 100 ml wywaru mięsnego, aby masa nie była zbyt sucha. Zmiksowane składniki mieszamy w jednym naczyniu, dodajemy bułkę tartą,  surowe jajka, śmietanę, gałkę muszkatołową , sól, pieprz do smaku i wyrabiamy dość długo łyżką aby dobrze połączyć wszystkie składniki i przyprawy. Na końcu dodajemy suszoną żurawinę .

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy . Pieczemy 70 minut w piekarniku 200 stopni. Na dnie piekarnika w trakcie pieczenia trzymamy naczynie z wodą.

Najlepiej podać  z chrzanem tartym, żurawina lub konfiturą z cebuli.

Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną

Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną

komentarzy 5

  1. felicja71
    Grudzień 27
    Odpowiedz

    Pasztem z żurawiną? Ciekawe połączenie:)

  2. Grudzień 27
    Odpowiedz

    jestem wielką miłośniczką pasztetów wszelakich.
    a Twój kusi mnie bardzo :]

  3. Styczeń 14
    Odpowiedz

    jeszcze nigdy nie robiłam pasztetu, czas to zmienić…. smakowicie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *