Papryki faszerowane kaszą jaglaną w sosie pomidorowym, pieczone w patelni Woll

Dobra patelnia w mojej kuchni to podstawa. Prowadząc bloga kulinarnego i „mieszając nieustannie w garach”, jak to mówi moja przyjaciółka mam parę niezbędników do tego mieszania: dobre noże,  blender/malakser  no i patelnie. Patelni  w swojej kuchni miałam mnóstwo. Jedne były bardziej trwałe inne po paru smażeniach, duszeniach potraw niszczyły się i lądowały w koszu.

Jak dostałam propozycję przetestowania patelni niemieckiej marki WOLL Cookware, zachęcona krótką informacją o niej i zdjęciami ze strony, postanowiłam poddać ją wszelakiej próbie. Jak tylko przyjechała do mnie, to zrobiła na mnie wrażenie wielkością, wyglądała na solidną patelnię, trochę przypominającą mi patelnię mojej babci: czarną, żeliwną, którą babcia miała całe lata i gotowała na niej, smażyła, dusiła, oczywiście na kuchni kaflowej. Ta patelnia współpracuje kuchenkami indukcyjnymi, elektrycznymi, gazowymi oraz węglowymi.

Pierwszą zaletą, którą zauważyłam była odpinana rączka. Niby nic wielkiego ale jak bardzo jest przydatna przekonałam się przy paru daniach, które przygotowałam. Dzięki tej funkcji patelnia z łatwością zmieści się nam w szafkach, w lodówce, zmywarce, a także w piekarniku.  Dzięki systemowi click-by-click patelnia zajmuje o połowę mniej miejsca niż tradycyjne naczynie. Jak podaje producent, rączki wykonane są z materiał odpornego do 250’C, ale dzięki systemowi click-by-clik na czas pieczenia możemy je wypiąć, a następnie chłodnym uchwytem wyciągnąć gorącą patelnię – to takie proste !

Na pierwszy ogień poszły małe papryki, faszerowane kaszą jaglaną w sosie pomidorowym. Właśnie przy tym daniu odpinane rączki okazały się idealne. W pierwszej kolejności gotowałam na patelni kaszę jaglaną i tu było miłe zaskoczenie bo kasza nie przywierała do dna tak jak to zwykle bywa w garnku. Następnie przygotowałam na patelni sos pomidorowy i gotowe, napełnione farszem papryczki piekły się w patelni, bez rączki w piekarniku pod przykryciem. Jak chciałam parę minut przed końcem pieczenia dodać ser mozarella na papryczki, to włożyłam chłodną rączkę do patelni i bez problemu wyjęłam całe danie aby posypać serem. Gotowe, z zapieczonym serem ponownie można było łatwo wyjąć z piekarnika za pomocą chłodnej rączki.

Składniki dla 4 osób: 

Małe czerwone  papryki – 5-6 sztuk, ilość w zależności dla ilu osób ,

Szklanka kaszy jaglanej,

1 mała cukinia,

2 małe cebule,

4 ząbki czosnku

Świeże liście oregano, tymianku i bazylii,

Sól, pieprz, chilli,

Puszka pomidorów,

100 g startego sera mozarella

Przygotowanie

Paprykę myjemy, przekrajamy ją w koło w górnej części i czyścimy środek z pestek. Myjemy. Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.

Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy na patelni Woll, w 2 szklankach wody, z  1 liściem laurowym, zielem angielskim na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę.

Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, startą cukinię, dusimy około 5 minut. Następnie  dodajemy kaszę, pokrojone drobno: oregano, tymianek, bazylię, doprawimy solą, pieprzem . Całość  mieszamy . Farsz odkładamy do miski.

Na patelnię dajemy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek, dusimy 4 minuty, następnie dolewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, chilli, świeżą bazylią  3-4 łyżkami wody- mieszamy i zagotowujemy 10 minut.

Papryki faszerujemy kaszą,  układamy na sosie z pomidorów, przykrywamy pokrywką i pieczemy w nagrzanym do 190  stopni piekarniku około  30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy papryki serem mozarella i jeszcze zapiekamy.

Następnym daniem, przygotowywanym w patelni były piersi kaczki z jabłkami. Od podsmażenia piersi na patelni, po pieczenie następnie w piekarniku całe danie powstało na patelni Woll.

Następną zaletą patelni jest to, że bardzo łatwo się ją myje. A to, od kiedy nie mam zmywarki, jest dla mnie duży plus 🙂

Z uwagi na to, że jesteśmy miłośnikami naleśników i wszelkiego rodzaju placuszków, pankejków, to poddałam patelnię próbie pieczenia tych dań bez tłuszczu. Robiłam naleśniki z jabłkami, placuszki z dyni i wszystko smażyło się bez tłuszczu, bez problemu. Nic nie przywierało i było idealnie wysmażone. Podobnie było ze smażeniem dorsza, też smażył się bez tłuszczu. Ta patelnia pozwala na przygotowanie naszych ulubionych dań w zdrowszej i lżejszej wersji!

O tych zaletach pisze też producent:

  • Zdrowie i wygoda– Nano kompozytowa powłoka w technologii „non-stick” czyni Nasze patelnie przyjaznymi dla przygotowywanych potraw i zawartych w nich witamin. Pozwalają przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet go eliminować z wielu potraw.
  • Oszczędność– Naczynia DIAMOND LITE firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
  • Trwałość– Specjalna szlachetna powłoka – ceramika tytanowo – diamentowa – zapewnia długą żywotność naczyń. Są one w dużo większym stopniu odporne na ścieranie niż inne markowe naczynia.
  • Gwarancja  – Oferujemy 25-letnią gwarancję na równość dna, a także – wg standardów UE – 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. Badania laboratorium technicznego oraz ciągłe kontrole jakości zapewniają naczyniom wysoki standard.

Jeśli zapytacie czy patelnia ma jakieś wady, to mogłabym wskazać na jej ciężar. Jest dość ciężka i operowanie/podnoszenie jedną ręką jest jednak problemem. Może też cena nie jest niska ale są rzeczy, które są warte swojej ceny. Każdy sam może ocenić ile może wydać na coś co będzie dobre i na długo użyteczne.

 

O innych zaletach tej patelni i innych produktach oferowanych przez firmę przeczytacie na stronie producenta.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.