Pałeczki kurczaka i skrzydełka w pikantnym aromacie

Jakoś dawno nie było na blogu mięsa. Muszę się Wam przyznać, że jak pojawiają się dobre warzywa i robi się ciepło to mięso nie gości często na naszym stole. Wtedy lubię robić różne, lekkie dania z warzyw, kaszy, makaronu.

Dzisiaj mam jednak coś z mięsa drobiowego i do tego w wersji którą najbardziej lubię czyli pikantne.

Szybkie, proste danie do zrobienia w wersji pieczonej w piekarniku lub na grillu.

DSC_0114

Składniki

10 pałeczek z kurczaka,

15 skrzydełek,

3 łyżki oliwy,

Sok z 1 cytryny,

Łyżeczka suszonego cząbru,

½ łyżeczki suszonych płatków chilli,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki sosu sojowego jasnego,

Wykonanie

Pałeczki i skrzydełka myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, cząber, wyciśnięty czosnek, chilli i sos sojowy.

Mięso wkładamy do zaprawy i mieszamy aby wszystkie kawałki mięsa pokryte były zaprawą. Przechowujemy z lodówce około 2 godz.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego/blachy razem z sosem i pieczemy 1 godzinę pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 30 minut. Podajemy z ryżem i sałatką.

DSC_0113 DSC_0106-001

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *