Pączki z mąki orkiszowej, pieczone w piekarniku

Dziś obchodzimy święto, na które niektórzy czekają cały rok. Cukiernie notują rekordowe ilości sprzedanych pączków, koledzy w pracy robią konkurs – kto da radę więcej zjeść.

Ale co jeśli ktoś właśnie, z nowym rokiem, postanowił być 'fit’, zdrowo się odżywiać by zrzucić kilka kilogramów.. Ten przepis to nieco zdrowsza i lżejsza wersja pączków. Z pewnością nieco różnią się smakiem od tradycyjnego smażonego pączka, ale smakują równie pysznie.

DSC_0461

Składniki na 20 sztuk średniej wielkości pączków

350 g maki orkiszowej typ 750

100 g masła,

5 g świeżych drożdży ,

3 jajka,

2 łyżki cukru trzcinowego,

200 ml mleka,

Szczypta soli,

Wykonanie

Mleko podgrzewamy aby było letnie, następnie dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, sól, łyżkę mąki, mieszamy aby drożdże się rozpuściły i zostawiamy aby drożdże popracowały – roztwór powinien się spienić – około 15 minut.

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, wyrośnięty roztwór z drożdżami i mieszamy . Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto około 7 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta rozpuszczone masło i mieszamy jeszcze około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godz. aby wyrosło.

Jak ciasto już wyrośnie, na stolnicy podsypujemy trochę mąki, przekładamy ciasto z miski, chwilkę wyrabiamy a następnie rozgniatając dłońmi formujemy prostokąt. Z ciasta wykrawamy koła ( np. szklanką), na środek nakładamy dżem i zawijamy dłońmi, formując jednocześnie pączka. Tak przygotowane układamy częścią zaklejoną na papilotce od muffunki. Papilotki układamy na blasze do muf finek lub na blasze od piekarnika i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni ( góra-dół) około 15-20 minut, aż będą rumiane.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

DSC_0486 DSC_0477

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 4 lutego
    Odpowiedz

    na pewno są zdrowsze…ale w pączkach ich niezdrowość jest ich atutem…bo to przecież tylko raz w roku jest taka okazja 😛 to można sobie pozwolić

  2. Brenia
    6 lutego
    Odpowiedz

    🙂 Też tak myślę, że tradycyjne pączki są pyszne. Ja jadłam, jak zwykle w tłusty czwartek tradycyjnego pączka ale te są odmianą, na którą niektórzy się skuszą 😉

  3. 30 stycznia
    Odpowiedz

    Szczególnie gdy ma się cukrzycę ciążową i takie pączki to ratunek na tłusty czwartek 🙂

  4. Brenia
    31 stycznia
    Odpowiedz

    🙂 Jak widać takie pączki też są potrzebne 🙂

  5. Kasia
    27 lutego
    Odpowiedz

    Ciasto wyszło bardzo rzadkie, może dlatego, ze maka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000, ech ciekawe co z tego wyjdzie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.