Owsianka zapiekana z granolą, malinami i polana jogurtem i miodem

Ostatnio jest to nasze, moje i Ani, ulubione śniadanie. Ponieważ lubimy owsiankę, postanowiłam urozmaicić ją i zrobić inną, ciekawszą wersję.

Owsiankę ugotowałam na mleku, dodałam naszą domową granolę do tego dołożyłam maliny ( ale można dodać inne ulubione owoce) i zapiekłam.

Wyszło pyszne, pachnące latem śniadanie. Dopełnieniem były 2 łyżki jogurtu naturalnego dodane przed jedzeniem i dla lubiących słodkie wersje, miód.

Owsiankę możemy przygotować wieczorem i rano zapiec razem z granolą i owocami. Zbliża się sezon na owoce więc zachęcam do przygotowywania takiego śniadania z sezonowymi owocami.

DSC_0296

Składniki dla 2 osób

Płatki owsiane Melvit – ¾   szklanki,

1 ½ szklanki mleka,

Granola domowa ( link),

Maliny, truskawki lub inne owoce

Jogurt naturalny,

2 łyżki miodu,

Wykonanie

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy 10 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowe zdejmujemy z ognia. W małych miskach, żaroodpornych wykładamy ugotowane płatki, następnie granolę i na koniec maliny ( świeże lub mrożone).

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i zapiekamy owsiankę około 15-20 minut. Ciepłą polewamy jogurtem naturalnym i możemy dodatkowo miodem.

DSC_0304

DSC_0289

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *