Oponki serowe

Niezwykle długi mamy w tym roku karnawał, dzięki temu możemy posmakować wielu różnych potraw i deserów. W ostatni weekend na przyjazd mojej siostry i siostrzenicy zaplanowałam smażenie oponek serowych. Robi się je szybciej niż zwykłe pączki, a smakują równie dobrze. Wszystkim bardzo posmakowały, niektórzy nie mogli się powstrzymać od zjedzenia kolejnej oponki. Ale w końcu w karnawale możemy sobie trochę odpuścić. Smacznego!

Oponki serowe

Oponki serowe

Składniki: 

25dag  mąki pszennej

25dag twarogu

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki spirytusu (wódki)

1/3 szklanki cukru

2żółtka

3 łyżki kefiru

3 łyżki śmietany

planta lub inny olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy cukier, żółtka, rozdrobniony twaróg, kefir i śmietanę oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.  Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy gotowe ciasto i rozwałkowujemy lub rozgniatamy je ręką na grubość ok 1,5cm.

Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.

Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok3 minuty, partiami po 4-5 sztuk – w zależności ile nam się zmieści w naczyniu.  Na talerzy rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.

Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

Oponki serowe

Oponki serowe

Tłusty czwartek 2014

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *