Omlet z pomidorem, awokado i szczypiorem

Ostatnio jest to nasze ulubione śniadanie na weekend – moje i mojej córki. Jak wracamy z biegania to jesteśmy tak głodne, że taki omlet z warzywami jest w sam raz aby zaspokoić głód i szybko odzyskać siły.

Przygotowuję je z różnymi warzywami a ten zrobiłam z pomidorem, szczypiorem i awokado. Warzywa, pokrojone na drobno wcześniej podsmażam na wolnym ogniu na oliwie. Jajka ubijam, na koniec dodaję mleko a następnie wylewam na podsmażone warzywa. Smażę, pod przykryciem, na wolnym ogniu.

Jest to pyszne, ciepłe śniadanie. Do tego zrobiłam mix sałat z sosem winegret i śniadanie było przepyszne.

DSC_0490

Składniki na duża patelnię:

4 jajka

3 łyżki mleka

Garść pokrojonego szczypioru,

½ awokado,

1 duży lub 2 małe pomidory,

Sól, pieprz,

3 łyżki startego sera mozarella

Wykonanie:

Szczypior kroimy w drobne kawałki, pomidor myjemy i kroimy w kostkę. Kawałek awokado również kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy szczypior, pomidor, awokado i dusimy chwilkę ( 3 minuty).

W misce ubijamy jajka, do których dodajemy mleko, sól, pieprz ( musi być dobrze doprawione), ser mozarella i wlewamy na patelnię do usmażonych warzyw. Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 7-10 min na małym ogniu.

Można do tego podać mix sałatek z sosem winegret.

DSC_0473

DSC_0489

komentarze 2

  1. omlet
    Wrzesień 26
    Odpowiedz

    Twój omlet prezentuje się wspaniale ! Do tego to połączenie smakowe 🙂 Pycha :

  2. Brenia
    Wrzesień 27
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję. Om;et nie tylko prezentuje się dobrze ale też rewelacyjnie smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *