Omlet caprese z pomidorami, bazylią i serem mozarella

W upalnie dni nie chce nam się robić dań, które są pracochłonne i trudne do zrobienia.

Ostatnie sierpniowe dni przyniosły nam iście południowe, śródziemnomorskie klimaty. Jest cudnie ciepło, wieczorem można posiedzieć na tarasie z lampką zimnego, białego wina i bynajmniej nie chce się spać.

Wtedy nie mam ochoty na ciężkie dania zarówno na śniadanie, obiad jak też i na kolację.

Na śniadanie najchętniej jadam razem z córką różne koktajle, jogurty z owocami i domowymi crunchami. To jest lekkie danie ale daje energię na początek dnia.

Omlet jest fajnym, ciepłym i szybkim daniem. Oczywiście jajka muszą być dobre, od kur prawdziwie wiejskich.

Taki omlet może być na śniadanie, obiad lub kolację. Jest lekki, letni i pachnie cudnie bazylią i pomidorem. A co najważniejsze nie jest trudny do zrobienia i pracochłonny a podany z sałatką i dobrym chlebem jest pełnowartościowym posiłkiem.

 DSC_0006

Składniki dla 2 osób

4 jajka,

2 łyżki mleka,

2 średnie pomidory,

Duża kulka sera mozarella – miękkiego,

Świeże listki bazylii,

Sól, pieprz,

Oliwa i łyżeczka masła

Wykonanie:

Pomidory myjemy i kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pomidory sól, pieprz, pokrojone świeże listki bazylii ( 4-5 listków) i dusimy na małym ogniu 3 minuty obracając od czasu do czasu pomidory.

Ser mozarella kroimy w plastry.

W misce ubijamy jajka, do których dodajemy mleko i wlewamy na patelnię do podsmażonych lekko pomidorów. Przykrywamy pokrywką i dusimy  około 4 – 5   minut . Na koniec dodajemy plastry sera mozarella, przykrywamy i smażymy jeszcze ze 2-3 minuty, na małym ogniu.

Gotowy omlet wyjmujemy z patelni i posypujemy jeszcze świeżymi listkami bazylii.

 DSC_0020-001 DSC_0004

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *