Okoń morski pieczony w folii z masłem czosnkowym i koperkiem

Do jedzenia ryb nie trzeba, mam nadzieję nikogo przekonywać, choć wiem, że są tacy, którzy nie lubią ryb i nikt  ich nie przekona. My lubimy ryby i jeśli jest okazja aby kupić świeżą rybę to kupuję i robię w różnych wersjach.

Dzisiejsza propozycja jest prosta to zrobienia ale zarazem smaczna i aromatyczna. Czosnek i koperek bardzo dobrze współgrają z rybą i nadają jej wyjątkowy smak.

Jeśli chodzi o przygotowanie ryb to, moim zdaniem potrzebna jest sól, pieprz i sok z cytryny i to w zasadzie wystarczyłoby aby ryba dobrze smakowała. Oczywiście masło z dodatkiem czosnku i koperku daje dodatkowo aromat wiec zachęcam do wypróbowania takiej wersji labraksa (okonia morskiego). Pieczone ziemniaki były dobrym dodatkiem – polecam 🙂

co-012

Składniki

4 całe małe okonie morskie (labraks),

Sól, biały pieprz,

3 ząbki czosnku,

10 dag masła,

Pęczek koperku,

1  cytryna,

Folia aluminiowa do pieczenia

Wykonanie

Ryby dokładnie myjemy, suszymy,  posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, następnie ucieramy z wyciśniętym czosnkiem, solą i mieszamy z pokrojonym drobno koperkiem.

Wymyte okonie nadziewamy  masłem z czosnkiem i koperkiem, układamy na kawałku foli i zwijamy w sakiewkę. Tak robimy z każdym okoniem. Gotowe sakiewki z rybami układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30-40 minut.

Gotowe wyjmujemy z folii i podajemy z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.

Było to coś smacznego.

co-009

co-001

komentarze 3

  1. pięknie wygląda, te ziemniaczki też 🙂 i też lubię koperek do ryby 🙂
    Pozdrawiam
    Monika

  2. Jurek
    Listopad 2
    Odpowiedz

    Pstrągi i okonie mieszają się w przepisie. To ryba i to ryba, ale po co kopiować?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *