Niewidzialna degustacja z Akademią Whirlpool czyli przygoda odczuwania potraw, smaków w zupełnej ciemności

 

Akademia Kulinarna Whirlpool we współpracy z Niewidzialną Wystawą zorganizowały   wyjątkowe wydarzenie, podczas którego uczestnicy wybrali się w podróż po zmysłach. Niewidzialna Degustacja to próbowanie i odkrywanie smaków w ciemności.

Czy zastanawialiście się jak my miłośnicy gotowania, smakowania odczuwalibyśmy smaki, aromaty, potrawy nie widząc ich, w zupełnej ciemności ? Osoby niewidzące lub też słabo widzące na co dzień funkcjonują w takiej rzeczywistości.

Czy taki świat bez widzenia kolorów, obrazów, ludzi, potraw…… może być interesujący dla nas, widzących świat wszystkimi zmysłami ?

Okazuje się, że wyłączenie jednego z głównych zmysłów, którym poznajemy świat, pozwala uruchomić pozostałe zmysły odpowiedzialne za nasze doznania, odczucia, emocje. Ponadto do głosu dochodzi wtedy także nasz 6. zmysł, czyli intuicja.

Niewidzialna Wystawa to wyjątkowe miejsce, które zabiera odwiedzających w intuicyjną i niecodzienną podróż w niewidzialny świat. To niepowtarzalna okazja, by zmierzyć się z wyzwaniem radzenia sobie w codziennych sytuacjach bez pomocy wzroku – wyłącznie za pomocą zmysłu słuchu, węchu, równowagi…

To nie tylko doskonała inicjatywa, aby odkryć na nowo otaczającą nas przestrzeń – zapachy, dźwięki, struktury, materiały, smaki – ale również sposób na doświadczenie świata z perspektywy osoby niewidomej.

Akademia Kulinarna Whirlpool postanowiła dołączyć do tego wyjątkowego projektu i w jednym z pomieszczeń Niewidzialnej Wystawy zaaranżowała… restaurację.

Podczas Niewidzialnej Degustacji uczestnicy mieli okazję przekonać się na własnej skórze jak duży wpływ na postrzeganie i smakowanie potraw ma zmysł wzroku.

Wyobraźcie sobie, że zostajecie wprowadzeni do pomieszczenia gdzie jest zupełnie ciemno i co nie widzimy nic !!

Wierzcie mi, że stajemy się wtedy bezradni. Ale po chwili zaczynami uruchamiać inne zmysły, które pozwolą nam poradzić sobie w takiej rzeczywistości – węch, smak, wyobraźnię no i intuicję.

Jedzenie wybieramy oczami, chętniej kupujemy produkty które mają piękne etykiety, w restauracji zamawiamy potrawy które dobrze prezentują się na talerzu.

Uczestnicy Niewidzialnej Degustacji nie mogli zobaczyć tego co jedzą. Co zatem zyskali?

Podczas Niewidzialnej Degustacji uczestnicy w kameralnym towarzystwie próbowali potraw z menu, które Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, skomponował specjalnie na tę okazję. Cztery pary dań, każde o innym zapachu, temperaturze, konsystencji i smaku.

Uczestnicy jedli potrawy w całkowitej ciemności, gdzie przy „wyłączeniu” wzroku, mieli okazję kierować się swoim 6. zmysłem i odkrywać znane smaki na nowo bądź poznawać nowe. To była wyjątkowa szansa na sprawdzenie siebie oraz możliwość przeżycia niespodziewanych emocji i wrażeń.

Małgorzata Szumowska, dyrektor Niewidzialnej Wystawy, towarzysząca Marco podczas Degustacji, rozmawiała z uczestnikami o ich emocjach, wrażeniach, doznaniach. „Stworzyliśmy warunki jak najbardziej podobne restauracji, chcę pokazać uczestnikom, jak osoby niewidome odbierają otoczenie, jak się w nim odnajdują. Jest to ważny aspekt edukacyjny, który pozwala zbliżyć do siebie perspektywy doświadczania jednego świata – osób widzących i niewidomych” mówiła Małgorzata.

Podczas degustacji w ciemności uczestnicy chętnie dzielili się swoimi przeżyciami. Część składników potraw była prosta do odgadnięcia, inne – choć znane i lubiane – w ciemności wydały się nie do odgadnięcia. W momentach zawahania uczestnicy musieli zaufać swojej intuicji. Początkowo mało komfortowa sytuacja stała się dla wszystkich całkiem naturalna, tak jak chociażby odrzucenie sztućców i smakowanie potraw rękoma, aby poczuć danie wszystkimi zmysłami.

Ostatnią częścią wydarzenia była rozmowa z Marco Ghia w widzialnej części Wystawy, podczas której uczestnicy odkrywali tajemnicę próbowanych wcześniej dań już przy pomocy wzroku. Marco opowiadał o poszczególnych potrawach, produktach, doznaniach i zmysłach, uczestnicy rozmawiali o rozróżnianiu potraw, ich podobieństwach i różnicach, odbieraniu ich konkretnymi zmysłami.

Małgosia Szumowska i Marco Ghia zapraszają na to wyjątkowe wydarzenie wszystkich, którzy chcą pobudzić swoje zmysły i doświadczyć wyjątkowych przeżyć.

MENU NIEWIDZIALNEJ DEGUSTACJI

1) Zupa kokosowa z krewetkami
Zupa z ciecierzycy z kurczakiem

2) Smażony przegrzebek
Smażony dorsz

3) Duszona wieprzowina
Smażone udko kurczaka

4) Kruche ciasto z mango

 

 

Źródło – materiały prasowe Akademii Whirpool

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.