Nietypowe muffiny na wytrawnie

Ostatnio spodziewając się gości ‚na piwo’ zastanawiałam się nad tym co tu przyrządzić do przegryzania. Nie chciałam fundować znajomym niezdrowych przekąsek jak np chipsy. Pomyślałam, że to idealna okazja by zrobić takie wytrawne muffiny, które z resztą chodziły za mną już jakiś czas. Z lekką nutką strachu je podawałam, bo w końcu robiłam je pierwszy raz, były trochę smakowym eksperymentem – przepis wymyśliłam sobie sama. Ale każdy zgodnie potwierdził, że smakowały wyśmienicie. Bo w sumie jakby miało nie wyjść połączenie suszonych pomidorów, bazylii oraz parmezanu i ziół? 😉

Polecam wam je wypróbować, z pewnością godnie zastąpią inne przekąski.

Składniki:

300g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

1 i 1/2 szklanki maślanki naturalnej

6 łyżek oleju

1 jajko

ok 12 plastrów pomidorów suszonych

20g startego parmezanu

30g sera feta

garść listków świeżej bazylii

2 łyżeczki ziół prowansalskich lub innych (ja dodałam też suszone pomidory z czosnkiem i bazylią)

Wykonanie:

Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia i zioła mieszamy w jednej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, olej oraz maślankę i starty parmezan i dobrze mieszamy. Mokre składniki wlewamy do miski z mąką i mieszamy do połączenia się składników. Bazylię myjemy i osuszamy. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy razem z fetą i bazylią do ciasta, delikatnie mieszamy całość.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25min.

komentarzy 5

  1. Sierpień 30
    Odpowiedz

    wyglądają super 🙂 też już jakiś czas temu odkryłam uroki wytrawnych muffinek i nie powiem- sprawdzają się idealnie 🙂

  2. beetle
    Sierpień 30
    Odpowiedz

    Nominowałam Cię do Versatile Blogger Award. Zapraszam do mnie na bloga po więcej informacji:)

    apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html

    Pozdrawiam!

  3. Sierpień 31
    Odpowiedz

    Muffinki prezentują się wybornie, pozdrawiam 🙂

  4. gin
    Wrzesień 2
    Odpowiedz

    Tak, tak, wytrawne muffinki sprawdzają się w takich przypadkach wyśmienicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *