Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta

Dzisiaj zapraszam na pyszne naleśniki z nadzieniem ze szpinaku i sera ricotta. Ja jestem wielbicielka naleśników i mogłabym je jeść z różnymi dodatkami. Szpinak i ricotta stanowią dobry duet jako nadzienie do różnych dań, do tego obowiązkowo szczypta gałki muszkatołowej i mamy pyszny obiad lub ciepłą kolację.

 

Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej,

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 ½ szklanki mleka,

2 jajka

Farsz:

½ kg mrożonego szpinaku,

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatołowej,

Czosnek, cebula,

2 łyżki masła do smażenia cebuli,

Łyżka oliwy

20 dag  sera ricotta,

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy wymyty i odcedzony szpinak i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Następnie szpinak studzimy. Jak szpinak będzie lekko ciepły łączymy go z serem ricotta i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli i gałką muszkatołową.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 6 kwietnia
    Odpowiedz

    bardzo lubie takie połączenia .. wygląda smakowicie, na pewno wypróbuję

  2. 6 kwietnia
    Odpowiedz

    imprezowy klasyk 🙂 pyszne, pożywne i ładnie się prezentujące 🙂

  3. 11 kwietnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam szpinak, tez robiłam ostatnio naleśniki ze szpinakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.