Naleśniki z mąki orkiszowej z nadzieniem z brokuł i zapiekane z sosem gorgonzola

Tym razem zapraszam na pyszne naleśniki z mąki orkiszowej. Robi się je podobnie jak z mąki pszennej ale w smaku są trochę inne. Do tych naleśników dodałam tyko wodę gazowaną więc są puszyste i delikatne. Pisałam wam już, że smażę naleśniki praktycznie bez tłuszczu, tylko lekko, ręcznikiem papierowym smaruję patelnię olejem rzepakowym.

W tej wersji zrobiłam nadzienie z brokuł i sera gorgonzola. Dodatkowo zapiekłam je w kremowym sosie z sera gorgonzola. Wyszły pyszne, warzywne naleśniki, które będą dobre na obiad jak też na ciepłą kolację.

DSC_0234-001

Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki orkiszowej typ 800,

szczypta soli,

1 ½ szklanka  gazowanej  wody,

 2 jajka

farsz:

brokuł,

1 ząbek czosnku,

Opakowanie sera gorgonzola – 200g,

½ szklanki mleka,

Mały pęczek koperku

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę,  sól, gazowaną  wodę, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Brokuł myjemy i gotujemy około 5 minut. Gotowy odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy brokuły, czosnek pokrojony w drobne kawałki, łyżkę sera gorgonzola mieszamy delikatnie i podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy.

Naleśniki nadziewamy brokułami, rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni gotujemy resztę sera gorgonzola z mlekiem i mamy pyszny sos kremowy.

Naleśniki polewamy sosem   i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

 DSC_0230 DSC_0241

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *