Naleśniki z mąki ryżowej z nadzieniem z pieczarek i sera

Naleśniki w wersji bez glutenu, z mąki ryżowej z pysznym farszem z pieczarek, sera, natki pietruszki.

Lubimy naleśniki w różnych wersjach – słodkich jak też i wytrawnych.

Dzisiaj wersja wytrawna, dla miłośników pieczarek.

DSC_0753

Składniki :

120 g maki ryżowej,

1 jajko,

200 ml mleka,

200 ml wody gazowanej,

Szczypta soli,

Farsz:

200 g pieczarek,

1 cebula,

100 g sera gruyere,

Ser morazella w kulce,

Sól, pieprz,

Natka pietruszki

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  lekko gazowaną  wodę, mleko, jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekko gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż wyparuje woda z patelni. Dodajemy do podsmażonych pieczarek  stary ser gruyere, pokrojoną natkę pietruszki  i doprawiamy do smaku solą, pieprzem – mieszamy całość.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, na to dajemy plasterki sera mozarella i zawijamy. Tak przygotowane naleśniki podsmażamy na małym ogniu, patelni – około 10 minut – aż ser mozarella się rozpuści.

Podajemy ciepłe z sałatką.

DSC_0782 DSC_0776

 

komentarze 2

  1. Styczeń 23
    Odpowiedz

    robiłam jedna przymiarkę do naleśników ryżowych ale nie za bardzo mi wyszły…. kruszyły się – chyba zrobiłam za grube:) Twoje wyszły idealne!

  2. Brenia
    Styczeń 23
    Odpowiedz

    Tak, mąka ryżowa jest specyficzna i nie trzeba smażyć naleśniki na dość mocnym ogniu. Ja dałam małą chochlę na średnia patelnię.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *