Naleśniki z cukinią, gorgonzolą w sosie ze świeżych pomidorów

Bardzo letnie i bardzo apetyczne naleśniki w wersji wytrawnej z cukinią, gorgonzolą w sosie ze świeżych pomidorów. Zrobiłam je będą w Przemyślu i moja Siostrzenica orzekła, że są to najlepsze wytrawne naleśniki jakie jadła. Polecam i Wam bo są bardzo pyszne.

Składniki na ciasto:

1  szklanka mąki pszennej,

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 ½ szklanki mleka,

2 jajka,

Farsz:

2  średnie cukinie,

Sól, pieprz,

2 łyżki pokrojonego koperku,

2 ząbki czosnku,

1cebula,

2 łyżki masła do smażenia cebuli,

100 g  sera gorgonzola,

Sos:

Kilka pomidorów,

Ząbek czosnku ,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki.

Do miski wsypujemy mąkę,  sól, dodajemy  gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wszystkie składniki wyrabiamy  mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio  gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Ciasto odstawiamy aby chwilę odpoczęło (przykrywamy miskę ściereczką).

W między czasie przygotowujemy farsz do naleśników.  Cukinie myjemy i ścieramy na tarku na grubych oczkach. Na patelnię dajemy masło,  trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy cukinię dusimy około 7 minut. Na koniec dodajemy koperek i gorgonzolę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Patelnię rozgrzewamy, natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem i za pomocą małej chochelki wlewamy porcję ciasta; smażymy z dwóch  stron.  Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Przygotowujemy sos. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 5 minut.

Na ciepłe jeszcze naleśniki  nakładamy po 2 łyżki farszu, rozsmarowujemy i zawijamy. Podajemy naleśniki z sosem pomidorowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.