Muffinki z jagodami

Wciąz pozostajemy w klimacie jagodowym. Od kiedy w naszym domu zagościła blacha do pieczenia muffinek, a w sklepach półki uginają się pod pysznymi owocami, pieczenie tych pysznych babeczek jest jednym z ulubionych zajęć mojej córki i moich w kuchni. Uwielbiamy eksperymentować ze smakami, konsystencją i dodatkami.Te muffiny z jagodami wyszły przepyszne, jak dotąd chyba najlepsze, jakie u nas gościły. Zrobiłam półtorej porcji, a i tak wszystkie zniknęły.

Składniki na 12 sztuk:

250g mąki pszennej

160g cukru

2 jajka

120g masła

1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru

jagody

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Masło roztapiamy i studzimy. W drugiej misce roztrzepane jajka mieszamy z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, jogurtem/kefirem, dodajemy wystudzone masło, mieszamy wszystko razem. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy sporą ilość jagód i delikatnie mieszamy.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Możemy posypać po wierzchu dodatkowo jagodami. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, ok 30min.

komentarzy 5

  1. Wrzesień 23
    Odpowiedz

    jakie cudne kropkowane zdjęcia;)
    ps: dziękuję za udział w jagodowo nam 4:))

  2. Basia
    Wrzesień 21
    Odpowiedz

    Muffiny wyszły pyszne! Jutro robimy czekoladowe z malinami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *