Muffinki marchewkowe z bakaliami

Muffinki to taki wdzięczny deser, który można przygotować szybko i na wiele sposobów. Na blogu jest już sporo przepisów na te babeczki, zazwyczaj z wykorzystaniem sezonowych owoców. Ponieważ zimą tych owoców tyle nie ma, zachęcam do przygotowania takich marchewkowych babeczek – pięknie pachną i smakują bakaliami.

DSC_0414

Składniki:

120g mąki pszennej

100g mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy korzennej

2 starte marchewki

100g cukru

2 jajka

1 szklanka kefiru

4 łyżki oleju rzepakowego

garść bakalii: orzechy włoskie, żurawina, rodzynki

Wykonanie:

Mąkę pszenną i orkiszową mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej i kefir i wszystko razem mieszamy. Przelewamy wszystko do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodajemy startą marchewkę i bakalie i delikatnie łączymy je z ciastem.

Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni, formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości.

Pieczemy ok 30min. Po upieczeniu studzimy.

DSC_0417 DSC_0437

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *