Muffinki dyniowe z czekoladą

Co prawda w zasadzie już jest po sezonie dyniowym, ale jeśli macie jeszcze jakieś zapasy – mrożonej, puree, lub jeszcze surowej dyni to mocno zachęcam do upieczenia takich muffinek. U mnie w domu wszyscy zgodnie orzekli, że są pyszne. No i w dodatku ‚samo zdrowie’ bo i dynia i żurawina i czekolada przecież też, mają tyle dobrych właściwości. 🙂

Muffinki dyniowe z czekoladąSkładniki:

210g mąki pszennej

3/4 szklanki puree z dyni

2 jajka

100g cukru

110g masła

1/2 szklanki kefiru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

2 garści suszonej żurawiny

60g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia. W jednej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. W oddzielnej misce ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło i kefir i wszystko mieszamy. Łączymy mokre składniki z mąką. Czekoladę drobno kroimy i dodajemy razem z suszoną żurawiną do masy, delikatnie wszystko ze sobą łączymy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem. Pieczemy ok 25-30min.

Muffinki dyniowe z czekoladą

Muffinki dyniowe z czekoladą

komentarze 3

  1. Grudzień 13
    Odpowiedz

    Uwielbiam dyniowe jedzonko:) Piekłam ciastu ale na muffinki jeszcze się nie skusilam:)
    moojekoolry.blox.pl/html

  2. Grudzień 13
    Odpowiedz

    całe szczęście, że w mojej zamrażarce są jeszcze dyniowe zapasy!

  3. Grudzień 13
    Odpowiedz

    Szkoda, że nie mam już dyni, muffinki wyglądają rewelacyjnie i pewnie tak smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *