Muffinki czekoladowe

Po świątecznym objadaniu przyszła pora pomyśleć o sylwestrowej nocy. Jeżeli szykujecie się do imprezy w domu lub po prostu spodziewacie się grona znajomych, na pewno warto pomyśleć o jakiś przekąskach. Takie muffinki czekoladowe można przygotować bardzo szybko, sprawdzą się rewelacyjnie jako słodka przegryzka.

Składniki:

220g mąki pszennej

2 łyżki kakao

100g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 szklanka kefiru

4 łyżki oleju

50 g czekolady gorzkiej

50 g czekolady białej

posiekane orzechy włoskie

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajkaz cukrem, następnie dodajemy kefir i olej i mieszamy składniki do połączenia się. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy tak by masa się połączyła, ale nie musi być gładka.  Czekoladę siekamy na małe kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.

Wypełniamy papilotki masą do ok 2/3 wysokości foremek. Następnie posypujemy sporą ilością posiekanych orzechów.

Pieczemy ok 25min, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Babeczki i muffinki

komentarze 4

  1. Grudzień 27
    Odpowiedz

    bardzo elegancko wyglądają z tymi orzeszkami na wierzchu 🙂

  2. Grudzień 28
    Odpowiedz

    Mniam, pysznie wyglądają 🙂

    • Brenia
      Grudzień 28
      Odpowiedz

      Dziękuję i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *