Młode ziemniaki zapiekane z kurkami

Młode ziemniaki mają wyjątkowy smak dlatego postanowiłam  zapiec  je z moimi ulubionymi kurkami z koperkiem. Wyszło pyszne letnie danie na obiad, do którego  podałam  tylko jogurt naturalny ( gęsty) z dodatkiem soku z cytryny i doprawiony solą. Można oczywiście podać takie ziemniaki do mięsa i też będzie pyszne danie.

Składniki:

7- 8  młodych ziemniaków – dość dużych

Cebula

10 dag kurek,

Pęczek koperku

Sól pieprz,

2 łyżki masła,

15 dag tartego sera mozzarella

Jogurt naturalny gęsty,

Sok z ½ cytryny

Wykonanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut, tak aby nie były całkiem miękkie. W międzyczasie topimy na patelni 1 łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wymyte i wyczyszczone kurki,   doprawiamy solą, pieprzem, i dusimy około 8 minut. Koperek myjemy i kroimy drobno; dodajemy do kurek i mieszamy. Ziemniaki odcedzamy i suszymy. Każdy ziemniak kroimy na pół  i wydrążamy środek. Wyjęty miąższ ziemniaczany rozgniatamy widelcem i mieszamy  z kurkami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dajemy połówki ziemniaków, solimy je, faszerujemy kurkami i posypujemy serem mozzarella. Piekarnik nagrzewamy do tem. 200 stopni i zapiekamy 20 minut.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 30 lipca
    Odpowiedz

    Bardzo oryginalny i ciekawy pomysł! 🙂 Chętnie wypróbuję 😉 Pozdrawiam!

    • Brenia
      31 lipca
      Odpowiedz

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Magda
    12 sierpnia
    Odpowiedz

    A ja mam zamiar dzisiaj podać takie ziemniaczki jako przystawkę dla gości.

    • Brenia
      12 sierpnia
      Odpowiedz

      Ciekawa jestem jak smakowały gościom ziemniaczki ? :)Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.