Mini gofry z mąki orkiszowej z kremem mascarpone, masłem orzechowym i owocami

Małe gofry z mąki orkiszowej na deser, niedzielne śniadanie z dodatkiem serka mascarpone, masła orzechowego i owoców .

Wszystkich  szczęśliwców, którzy posiadają gofrownicę zachęcam do przygotowania takich małych gofrów. Dzieci lubią gofry na słodko więc zróbmy je z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z różnymi dodatkami.  U mnie były z kremem mascarpone i ulubionym masłem orzechowym a do tego kawałki pomarańczy, kiwi i pestki granatu.

Gofry są chrupiące, delikatne i smakują wybornie z różnymi dodatkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciasto na gofry:

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej,

2 jajka,

1/3 szklanki mleka,

½  szklanki wody gazowanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Łyżeczka cukru trzcinowego,

Olej,

Masło orzechowe,

100 serka mascarpone,

Cukier waniliowy,

owoce

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby  dobrze się nagrzała.

Do miski dajemy mąkę, jajka, proszek do pieczenia, mleko, wodę,  cukier i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany więc w razie czego dodajemy wodę lub mąkę.

Gofrownica musi być dobrze nagrzana.  Smarujemy taflę gofrownicy olejem.

Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym.

Ciepłe gofry podajemy z serkiem mascarpone, masłem orzechowym i owocami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

komentarze 3

  1. Gustavo Woltmann
    Luty 6
    Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie! Dla mnie jednak nie ma gofrów bez bitej śmietany, więc na pewno trochę bym jej dorzuciła na wierzch. Taka słabość 🙂

  2. Brenia
    Luty 6
    Odpowiedz

    🙂 my też lubimy bitą śmietanę 🙂

  3. Monia
    Marzec 2
    Odpowiedz

    No to narobiłaś mi apetytu, wczoraj mało jadłam, bo był post to dzisiaj bez wyrzutów sumienia zrobię sobie goferki. Rozpalę swojego dezala i będę zajadać 🙂
    A jutro na śniadanie wykorzystam twój przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *