Marynowana czerwona cebula

Marynowana czerwona cebula to doskonały dodatek do kanapek, mięsa, surówek. Robi się ją szybko a smakuje wybornie z różnymi daniami.

Czy wiecie, że jak ma się złamaną rękę, to krojenie czegokolwiek to bardzo duży problem. Przez pierwsze 3 tygodnie nie mogłam prawie nic ukroić. Lewa ręka robiła się coraz sprawniejsza ale bez pomocy prawej, nijak nie można było czegokolwiek ukroić. Dzieci, jak przychodziły do mnie, to jedną z rzeczy, które robiły, to kroiły mi chleb na zapas. Chleb nawet dałam radę namieszać ( pomocny robot kuchenny) i upiec ale ukroić go… Masakra !

Doceniajmy to, że mamy zdrowie i jesteśmy sprawni bo to duży dar.

 

A cebula w tej wersji jest znakomita. Koniecznie zróbcie, jeśli lubicie takie dodatki do potraw.

Składniki:

5-6 czerwonych cebul,

1 ½ szklanki octu winnego z czerwonego wina,

¾ szklanki brązowego cukru,

½ szklanki wody,

3 liście laurowe,

8-9 goździków,

½ łyżeczki ziaren kolendry,

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,

½ łyżeczki soli

 

Wykonanie

Cebulę obieramy, kroimy w  cienkie plasterki i przekładamy  do słoika. W garnku zagotowujemy wszystkie składniki ( wodę, ocet, przyprawy, zioła ) i zalewamy gorące do słoika z cebulą. Przykrywamy i zostawiamy na minimum 24 godziny. Potem można już jeść.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *