Makaron zapiekany z truskawkami i śmietaną

Prosta ale zarazem ulubiona potrawa dzieci. Nie wiem jak u was ale moje dzieci, nawet jako dorosłe uwielbiają takie słodkie dania z owocami.

Takie dania wyjątkowo dobrze smakują w upalne dni. Są szybkie i proste do wykonania. Ja podaję je w wersji bardzo ciepłej, zaraz po upieczeniu.

Osobiście nie przepadam za słodkimi daniami, wolę makaron z innymi, wytrawnymi dodatkami.

Makaron musi dość duży aby można było nadziać go owocami. Jeśli nie znajdziecie już truskawek to równie dobre będą inne sezonowe owoce: morele, jagody, borówka amerykańska, śliwka ….

 DSC_0149

Składniki

Makaron- duże rurki – około 10 sztuk

500 g truskawek lub innych owoców sezonowych,

2 łyżki cukru,

250 ml śmietany 12 %,

Łyżka masła

Wykonanie

Makaron gotujemy 5 minut krócej jak w przepisie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

Każdy kawałek makaronu nadziewamy truskawką i układamy w naczyniu. Śmietanę mieszamy z cukrem i polewamy makaron z truskawkami. Jeśli lubimy bardzo słodkie potrawy to dodatkowo posypujemy jeszcze 2 łyżkami śmietanę. Przykrywamy folią.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.

Podajemy jeszcze ciepłe.

DSC_0146 DSC_0123

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *