Makaron z sosem serowym i pomidorami

 Makaron to jest to co „tygrysy lubią najbardziej”, już nie raz podkreślałam to na blogu. Jest to jedna z naszych ulubionych propozycji na sobotni obiad bardzo, gdyż można szybko podać go na wiele sposobów. Jest to najczęściej proste ale zarazem wykwintne danie, w zależności od tego z jakim sosem podamy. Dzisiejsza propozycja jest ulubioną wersją moich dzieci. Zielony makaron szpinakowy i sos z sera Dor blu (lub  innego pleśniowego) – pyszności w każdym calu. Polecam.


 

Składniki dla 4 osób:

Opakowanie makaronu szpinakowego  tagliatelle,

Parę małych koktajlowych pomidorków,

suszone pomidory

Starty ser parmezan

Sos:

25 dag sera typu Dor blu,

2 szklanki mleka,

1 mały naturalny jogurt naturalny – gęsty,

Wykonanie:

Na patelni rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko i zagotujemy to dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. W między czasie  gotujemy również makaron aldente i odcedzamy.

Pomidorki koktajlowe i suszone pomidory kroimy.

Wykładamy porcje makaronu na talerz, nakładamy sos, pokrojone w drobną kostkę pomidorki, posypujemy parmezanem i voila! Obiad gotowy

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. kuchnia_breni
    20 stycznia
    Odpowiedz

    Witam, witam, zaglądaj częściej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.