Makaron Rigatoni z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

 Sezon szparagowy dobiega końca więc zapraszam na jeszcze jedno pyszne danie z jego udziałem.

Tym razem szparagi są w towarzystwie ulubionych krewetek, makaronu Rigatoni i pomidorków koktajlowych. Makaron to nasze ulubione danie a jak ma jeszcze pyszne dodatki, to smakuje wybornie. Ten makaron jest szybki i w miarę prosty do zrobienia. Będzie idealny na letni obiad lub kolację w towarzystwie białego, schłodzonego wina i miłej osoby.

Składniki na 2 porcje:

Makaron Rigatoni,

6 – 7  zielonych szparagów,

4 ząbki czosnku,

10 krewetek, najlepiej świeżych,

5 –  6 pomidorków koktajlowych,

1 papryczka chilli,

1/3 szklanki białego wina,

Kilka listków świeżej kolendry,

3  łyżki oliwy

sól i pieprz do smaku,

kilka łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Krewetki czyścimy ze skorupek i myjemy. Zielone szparagi myjemy, zdrewniałe końcówki odkrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i kroimy na pół.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki,  chilli pokrojone w plasterki, pokrojone szparagi, krewetki, wino, pomidorki   i dusimy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu delikatnie.

W między czasie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzamy.

Gotowy makaron dajemy na patelnię z warzywami i mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły.

Następnie gorący jeszcze makaron wykładamy na talerz, dodajemy listki kolendry i posypujemy startym parmezanem.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *