Łosoś zawijany w plastry cukinii w pikantnym sosie z dynią

Łosoś zawinięty w plastry cukinii w pikantnym sosie śmietanowym to moja kolejna propozycja na danie z tej popularnej i lubianej ryby.

Przygotowuje się je w jednym naczyniu co jest szybkie do zrobienia i nie mamy zbyt wiele do sprzątania i mycia przy przygotowywaniu tego dania.

Podałam je z kaszą jaglaną i było to pyszne danie na obiad.

DSC_0704

Składniki

Filet z łososia – około 600g

1 średnia cukinia

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

1 papryczka chilli,

Mały kawałek dyni- około 200 g,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz,

Śmietana 18 % – 330 g

Wykonanie

Łososia myjemy, czyścimy z ości, suszymy i kroimy na plastry średniej grubości – około 4-5 cm.

Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plastry. Następnie każdy kawałek łososia zawijamy w cukinię i dla wzmocnienia roladki przekłuwamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu cebulę, pokrojoną w kostkę, czosnek, dynię pokrojoną w kostkę, papryczkę chilli i jeśli zostały nam resztki z cukinii to kroimy je w kostkę i również smażymy. Po 4 minutach dodajemy roladki z łososia, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy je razem z warzywami około 7 minut. Następnie dodajemy śmietanę i dusimy razem około 7-8 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Podajemy z kaszą jaglaną i posypujemy szczypiorem.

 

DSC_0718 DSC_0711Ambitnie i zdrowo

komentarze 2

  1. Świetne zdjęcia 🙂 Uwielbiam łososia więc postaram się przygotować to danie. Najważniejszy jest fakt, że nie ma dużo mycia 🙂

  2. Brenia
    Listopad 8
    Odpowiedz

    Cieszę się, że podobają się zdjęcia 🙂 danie jest też pyszne !! no i rzeczywiście, tak jak pisałam, nie ma dużo do mycia 😉 Smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *