Łosoś w sosie Ajvar

Przepis na takiego łososia przyniosłam z warsztatów z Karolem Okrasą. Pisałam Wam jakiś czas temu, że byłam razem z córką na takich warsztatach. Lubię Karola Okrasę, jego przepisy, program w mojej firmie, gdzie gotuje pyszne dania i sama czasami przygotowuję dania z jego przepisów.

Prowadzenie bloga to również przyjemności w postaci zaproszeń na warsztaty, prowadzone przez różnych szefów kuchni. Przynoszę z nich ciekawe przepisy, pomysły na dania i jednocześnie poznaję fajnych ludzi, pasjonatów gotowania.

Ten łosoś zachwycił już moje koleżanki, które zaprosiłam na niedzielny obiad i moją rodzinę. Pikantny Ajvar z dodatkami fantastycznie marynuje łososia. Zgrillowany łosoś z dodatkiem ryżu z parmezanem jest pysznym daniem na obiad lub ciepłą kolację.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

4 steki z fileta łososia – około 700 g

2 łyżki pikantnego ajwaru

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

1 limonka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz i oliwa z oliwek

Wykonanie

Filet z łososia myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Jeśli ma skórę to wycinamy ostrym nożem. Następnie kroimy łososia   w plastry o szerokości 1,5 -2 cm.

W misce mieszamy Ajwar w z sosem sojowym, miodem, skórką i sokiem z limonki. Dodajemy do tego wyciśnięty czosnek i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

Każdy kawałek łososia nadziewamy na szpadki drewniane, które wcześniej namaczamy w wodzie i układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec. Marynatę wylewamy na łososia, tak aby łosoś dokładnie był pokryty marynatą. Tak zostawiamy na około 1 godzinę. Grillujemy z obydwu stron, aż ryba nabierze ładnego koloru. Ja grillowałam w piekarniku na funkcji grill.

Podajemy z ryżem wymieszanym z tartym parmezanem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.