Łosoś z sosem śliwkowym

Śliwki są jednym z owoców, które bezsprzecznie kojarzą mi się z jesienią. Postanowiłam więc przygotować łososia w takiej jesiennej wersji z sosem śliwkowym na czerwonym winie. Połączenie to przypadło nam do gustu. Spróbujcie, póki na straganach można kupić śliwki w dobrej cenie.

DSC_0091

Składniki

Filety z łososia – 2 sztuki

Sól, biały pieprz,

Sok z ½ cytryny,

Sos sojowy,

Sos:

1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

5 śliwek (węgierek),

Mały słoiczek powidła śliwkowego,

1 mała cebula,

1 łyżka miodu

sól, pieprz,

chilli

oliwa

Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Filety z łososia myjemy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym; doprawiamy solą, białym pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny.  Na koniec skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

W między czasie przygotowujemy sos śliwkowy

Sos śliwkowy: Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę – lekko dusimy. Następnie dodajemy  powidła śliwkowe, pokrojone w małe kawałki śliwki i dusimy aż puszczą sok. Dolewamy wino oraz miód i smażymy tak długo, aż sos uzyska dość gęstą konsystencję – trwało to około 20 minut. Doprawiamy całość solą, pieprzem i chilli.

 DSC_0094-001

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. 12 października
    Odpowiedz

    Świetne połączenie, muszę to wypróbować. Bo to może smakować bardzo ciekawie. Aż ślinka cieknie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.