Letnia jajecznica z cukinią i pomidorami

Jest na blogu wiele przepisów na jajeczne dania. Tym razem smaczne i szybkie danie –   śniadanie. W weekendy, gdy mam więcej czasu lubimy przyrządzić sobie właśnie taką pyszną jajecznicę pełną smakołyków na śniadanie.

Składniki dla 3 osób

cukinia średniej wielkości,

2 średnie pomidorki,

6 jajek

sól , pieprz do smaku,

oliwa, masło

pieczywo

Wykonanie:

Cukinię kroimy w dość drobną kostkę i rumienimy na patelni z oliwą i masłem. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki lub kostkę i podsmażamy razem z cukinią. Dodajemy do warzyw sól i pieprz.

Jajka rozbijamy osobno i mieszamy jak do jajecznicy. Wlewamy na rozgrzane warzywa na patelni i mieszamy do ścięcia jajek tak jak lubimy- mniej lub bardziej ścięte. Podajemy ze świeżym pieczywem jasnym lub ciemnym- jak kto lubi.

Można oczywiście kombinować z dodatkami- podsmażyć wcześniej cebulkę zieloną albo zwykłą pokrojoną w kostkę albo trochę wędliny- jak kto woli; przecież jest lato.

Cukiniowo!

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.