Lekkie ciasto z musem buraczkowym i jabłkami polane gorzką czekoladą z chilli

To ciasto jest dla wszystkich, którzy w nowym roku postanowili zrzucić trochę kilogramów ale nie chcą rezygnować z łakoci. Ciasto jest bez glutenu, z mąki jaglanej z dobrymi i lekkimi dodatkami. Nie ma w nim ani tłuszczu ani cukru. Jest mus z buraczków, które są trochę słodkie, są jabłka, które też mają swoją słodycz, rodzynki i to zapewnia, że ciasto ma delikatnie słodki smak.

Ale jest coś jeszcze ciekawego – ciasto polałam czekoladą gorzką z papryczką chilli – to moja ulubiona czekolada i tu sprawdziła się znakomicie. Delikatna pikanteria do tego ciasta była świetnym dodatkiem.

Dostaję ostatnio od Was sporo pytań i próśb o lekkie dania a nawet o skomponowanie potraw do diety, więc takie lekkie dania i desery będą wam co jakiś czas proponować .

Ale sama dieta to za mało , musicie się ruszać. Wtedy efekty będą zdecydowanie lepsze i szybsze.

Ja od 3 lat regularnie biegam, jeżdżę na rowerze i to co udało mi się zrzucić w pierwszym roku utrzymuję. Nie ma efektu jojo . Jeśli nie lubicie biegać czy jeździć na rowerze to wybierzcie to co lubicie robić: nordic walking, basen lub po prostu długie spacery. Trzymam kciuki za wasze noworoczne postanowienia i będę was wspierać lekkimi daniami.

DSC_0212

Składniki na formę keksową

160 g mąki jaglanej,

4 jabłka,

3 jajka,

Mus z 2 buraków,

3 łyżki rodzynek,

Szklanka orzechów włoskich,

Łyżeczka sody,

2 łyżeczki cynamonu,

Czekolada gorzka z chilli

1 pomarańcza

Wykonanie

Buraczki solidnie myjemy i gotujemy w skórce do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy i blendujemy na mus.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Do miski dajemy mąkę, sodę, cynamon, orzechy, rodzynki , jabłka i mus buraczany. Jajka ubijamy w innej misce i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.

Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suchy ( tzn. że jest upieczone ciasto) wyjmujemy i studzimy.

Czekoladę gorzką z chilli roztapiamy na parze, polewamy ciasto i dodajemy na ciepłą jeszcze czekoladę orzechy i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Studzimy.

 DSC_0209-001 DSC_0144

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. Zofia
    12 stycznia
    Odpowiedz

    Ciasto ktore pomaga schudnac swietny pomysl !!! Czekam na inne przepisy dla dbajacych o sylwetke , ja tez do nich naleze. Pozdrawiam.

  2. Brenia
    12 stycznia
    Odpowiedz

    Cieszę się, że ciasto się spodobało 🙂 będą jeszcze inne, równie lekkie i pyszne. Pozdrawiam !!!

  3. Viola
    16 kwietnia
    Odpowiedz

    Witam,
    mam kilka keksówek. Proszę podać wymiar.
    Pozdrawiam
    Viola

  4. Brenia
    16 kwietnia
    Odpowiedz

    to była keksówka o wymiarach 25/10. Pozdrawiam !!

  5. Viola
    18 kwietnia
    Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź, dzisiaj wieczorem będę piekła. Mam jeszcze jedno pytanie: jak duże mają być te buraki?
    Viola

  6. Brenia
    18 kwietnia
    Odpowiedz

    Buraki średniej wielkości – nie za duże

  7. Viola
    18 kwietnia
    Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź, zrobię podwójną porcję w dużej keksówce i pieczenie do suchego patyczaka?
    Viola

  8. Viola
    18 kwietnia
    Odpowiedz

    Zrobione, patyczek był suchy, ale ciasto jest wilgotne. Pychotka, z czekoladą chilli super pychotka.
    V.

  9. Brenia
    18 kwietnia
    Odpowiedz

    Cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało 🙂 Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.