Lekkie babeczki z mąki jaglanej z jabłkami

Dzisiaj pierwszy dzień postu więc jest to dobry czas na odłożenie typowych słodkości, batoników, czekoladek i zadbanie o dietę.

Ostatnio robię takie lekkie słodkości i jednocześnie uczę mojego brata jak przygotowywać łakocie do kawy ale bez cukru i tłuszczu. Dodaję więc naturalne słodkości typu słodkie jabłka, rodzynki, marchew, buraczki itp…. bo są znacznie zdrowsze. Dodatkowym atutem jest mąka jaglana więc są bez glutenu, co jest ważne dla osób uczulonych na gluten.

Dzisiaj szybkie i proste do zrobienia babeczki, do których dodatkowo dodałam domową konfiturę z leśnych jagód i naturalny jogurt.

DSC_0388

Składniki (na około 12 sztuk):

4 jajka

150 g mąki jaglanej,

2 łyżeczki cynamonu,

Łyżeczka sody,

6 średniej wielkości słodkich jabłek ,np. typu champion

2 łyżki rodzynek,

Konfitura z leśnych jagód,

Jogurt naturalny

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

W jednej misce mieszamy mąkę, sodę i cynamon. W drugiej misce ubijamy jajka. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy starte jabłka, rodzynki i mieszamy, do połączenia się składników.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta do 3/4 wysokości blachy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 25-30min. Wystudzone podajemy z konfiturą i jogurtem naturalnym.

 DSC_0379 DSC_0399

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Lena
    19 września
    Odpowiedz

    Witam, ale jajka ubijamy mikserem? Czy tylko trzepaczką? Bo mikserem to może wyjść rzadka masa?

  2. Brenia
    19 września
    Odpowiedz

    tylko trzepaczką lub nawet widelcem

  3. Patrycja
    15 grudnia
    Odpowiedz

    Czy można zamiast jabłek dać tylko płatki czekolady? Nie będą za suche?

  4. Brenia
    16 grudnia
    Odpowiedz

    Można spróbować bez jabłek. Można dać 3-4 łyżki jogurtu naturalnego do ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.