Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

 Lasagne to nasza ulubiona wersja dania z makaronu. Można  nadziewać i przekładać ją różnymi farszami ale zawsze jest pyszna. Na blogu jest już przepis na lasagne z farszem mięsnym a dzisiaj mam dla Was propozycję lasagni ze szpinakiem z sosem serowym. Połączenie szpinaku, czosnku, sera pleśniowego i makaronu to super apetyczne  połączenie. Spróbujcie a nie będziecie żałować.

Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

 

Składniki

Makaron lasagne

1/2kg szpinaku

1 małe opakowanie serka ricotta

4 pieczarki

3 ząbki czosnku

1 Cebula

Oliwa

25 dag sera Mozarella

Sól pieprz

Gałka muszkatołowa

Sos serowy:

25 dag sera typu Dor blu,

1 1/2  szklanki mleka,

Wykonanie

Na patelni na oliwie/oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plasterki czosnek oraz pieczarki. Dodajemy umyty i odsączony szpinak  i dusimy aż ze szpinaku odparuje woda.  Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy ser ricotta, całość mieszamy, dodajemy pieprz,  sól i szczyptę gałki muszkatołowej.

Na patelni rozdrabniamy ser typu Dor blu, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko, krótko gotujemy aż sos zgęstnieje.

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy, układamy plastry makaronu, następnie nakładamy na nie farsz szpinakowy, powtarzając 3-4 razy. Na ostatnią warstwę wlewamy sos serowy (najlepiej jak jest jeszcze ciepły – lepiej się rozlewa). Podlewamy całość odrobiną wody by makaron się ładnie ugotował, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. pół godz. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy całość startym serem mozzarella, zapiekamy ok. 5 -10 min.

Smacznego 🙂

 Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 18 lutego
    Odpowiedz

    Jako nalogowy szpinakozerca z radoscia pochlonelabym porcyjke takiej lasagne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.