Lasagne pod beszamelem

Dzisiaj propozycja w sam raz na niedzielny obiad w wersji włoskiej – lasagne. Jest to danie szybkie i smaczne. Włoskie smaki w ten zimowy, chłodny dzień na chwilę przeniosą nas do ciepłych toskańskich klimatów. To właśnie tam pierwszy raz miałam okazję smakować lazanii w oryginalnym włoskim wydaniu.

Lasagne pod beszamelem

Składniki:

Makaron lasagne

Ser mozzarella

Farsz: 

1/2kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

 Karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól

Pieprz

2 ząbki czosnku

Oliwa

Sos beszamelowy:

1,5 szklanki mleka

2 czubate łyżki mąki pszennej

15 dag masła

Sól i pieprz

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.

W garnku (najlepiej z grubszym dnem), roztapiamy masło, dodajemy mąkę energicznie mieszając całość.  Chwilę gotujemy to razem, dodajemy stopniowo mleko, mieszając całość trzepaczką aby nie powstały grudki. Dodajemy sól i pieprz, doprowadzamy do wrzenia i na malutkim ogniu, cały czas mieszając gotujemy ok. 3- 4min.

Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy, układamy plastry makaronu, następnie nakładamy na nie farsz mięsny, powtarzając 3-4 razy. Na ostatnią warstwę wlewamy sos beszamel (najlepiej jak jest jeszcze ciepły – lepiej się rozlewa). Podlewamy całość odrobiną wody by makaron się ładnie ugotował, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. pół godz. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy całość startym serem mozzarella, zapiekamy ok. 5min.

Smacznego 🙂

Lasagne pod beszamelem

Lasagne pod beszamelem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.