Lasagne z nadzieniem warzywnym

Dzisiejsza propozycja udowadnia, że różne dania, które znamy jako dania mięsne, można przygotować w wersji bez mięsa, z warzywami.

Lazagna w wersji z farszem warzywnym jest równie dobra a jednocześnie lekka. Do warzyw dodałam  ser gorgonzola, który podkreślił smak warzyw i jednocześnie dobrze je zagęścił.

Warzywa o tej porze są dobre, świeże  i można  je, jak widać przygotowywać w różnych wersjach. Mają też w tym okresie dużo witamin i są zdrowe.

Zapraszam i zachęcam do przygotowywania dań z warzywami, bez mięsa bo są lekkie i smaczne. Taka lazagna jest np. dobra następnego dnia do zabrania do pracy.

 lazana-013

Składniki:

Makaron lasagne

20 dag sera  mozzarella,

1 średni bakłażan,

1 średnia  cukinia,

1 cebula,

2 papryki,

3 pieczarki,

1 papryczka chilli,

10 dag sera gorgonzola,

pomidory świeże lub z puszki,

sos sojowy – 2 łyżki

oliwa,

płaska łyżka oregano,

sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Przygotowujemy farsz warzywny.

Cukinię, papryki myjemy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, pokrojoną paprykę, pieczarki i całość podsmażamy( około 4 minut). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie, pokrojoną w paseczki papryczki chilli i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy ser gorgonzola, pomidory i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.

Dusimy całość jeszcze około 5 minut.

Bakłażana myjemy, sparzamy wrzątkiem,  suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy, smarujemy  oliwą i   smażymy plastry bakłażana z każdej strony ( powinny być lekko zarumienione).

Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach.

W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: plastry makaronu lazania, bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos warzywny, następnie znowu makaron, bakłażan, sos, następnie znowu makaron, bakłażan, sos  i na koniec ponownie makaron – ilość warstw zależy od wielkości naczynia żaroodpornego i ilości farszu.

Całość podlewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10 – 15 minut bez przykrycia aby ser się zarumienił.

Ja lubię dania z warzywami, ale staram się tak je  przygotowywać, aby nie były rozgotowane; przygotowuję je raczej ” al dente” bo wtedy warzywa  lepiej smakują.

 lazana-003 lazana-012

komentarze 3

  1. Wrzesień 15
    Odpowiedz

    W tym wydaniu jeszcze lasagne nie jadłem, ale muszę powiedzieć że wygląda apetycznie. W najbliższym czasie jak będę robił lasagne to tym razem skorzystam z tego przepisu.

    • Brenia
      Wrzesień 15
      Odpowiedz

      Zachęcam do wypróbowania bo jest naprawdę dobre 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *