Kwaśnica

Kwaśnica to góralski kapuśniak. Jak jeździliśmy w góry to było to obowiązkowe danie w trakcie pobytu. Jest mocno kwaśna, zawiesista, z boczkiem, wędzonymi żeberkami i przyprawami. Jak nie przepadam za tłustymi zupami na wędzonkach to kwaśnicy nie mogłam sobie nigdy odmówić.

Jest to regionalny, góralski przysmak, który rewelacyjnie smakuje i rozgrzewa w zimowe, mroźne dni. Podstawą jest kiszona kapusta, wędzone żeberka, boczek i ziemniaki. Oczywiście ważne są też przyprawy – kminek, liść laurowy, majeranek…

Zachęcam do zrobienia w domu, teraz kiedy jest mroźno. Nic tak nie rozgrzewa jak miska gorącej kwaśnicy.

DSC_0382

Składniki

500 g  kiszonej kapusty,

2 żeberka wędzone średniej wielkości lub jedno większe,

300 g wędzonego boczku

4 ziemniaki,

Łyżeczka kminku,

Łyżeczka majeranku,

2 liście laurowe,

3 ziela angielskie,

Łyżeczka papryki w proszku,

Szczypta chilli

Sól, pieprz,

Wykonanie

Kapustę kiszoną przekładamy do dość dużego garnka, zalewamy wodą, dodajemy wymyte i pokrojone w małe kawałki żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotujmy około 40 minut.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, majeranek i gotujemy około 30 minut pod przykryciem – mieszając od czasu do czasu.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy do kwaśnicy i mieszamy

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką i chilli  .

DSC_0373 DSC_0380

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.