Kurczak zagrodowy pieczony z rozmarynem

Kurczak zagrodowy, z podpieczoną skórką w aromatycznej zaprawie to dobry pomysł na świąteczny lub niedzielny obiad. Mięso z tak upieczonego kurczaka jest delikatne, soczyste i aromatyczne.  Do tego pieczone ziemniaki, surówka i mamy pyszny obiad.

 

Składniki:

Kurczak zagrodowy – około 1,5 kg,

Masło,

2 łyżki oliwy z oliwek,

Łyżka kuminu,

Łyżeczka  imbiru w proszku,

Łyżeczka papryki w proszku,

Szczypta chilli,

2 cebule,

2-3 gałązki rozmarynu,

4 ząbki czosnku,

2-3 liście laurowe,

Parę pomidorków koktajlowych,

1 cytryna,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Kurczaka myjemy i suszymy dość dokładnie. Pod skórę dajemy plasterki masła.

W misce mieszamy oliwę z kuminem, imbirem, papryką, wyciśniętymi ząbkami czosnku i chilli. Taką miksturą smarujemy dokładnie kurczaka. Następnie doprawiamy, solą i pieprzem ( w tym w środku) i dajemy do garnka, gdzie będzie pieczony.

Cytrynę myjemy solidnie i sparzamy. Kroimy na pół i jedną cześć kroimy jeszcze na ćwiartki i wkładamy do środka do kurczaka. Dajemy tam również gałązkę rozmarynu.

Odkładamy doprawionego na godzinę.

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Resztę cytryny w plasterki. Do garnka z kurczakiem dodajemy cebulę, resztę rozmarynu, liście laurowe, 2 ząbki czosnku i plasterki cytryny. Przykrywamy garnek.

Piekarnik nagrzewamy do 160  stopni, wkładamy kurczaka do  piekarnika. W trakcie pieczenia  polewamy kurczaka sosem z pieczenia. Pieczemy około 3 godziny.

Następnie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy pomidorki, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 20 minut aż mięso będzie zarumienione. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.