Kubeczki tacos z nadzieniem z łososia i fety

Pomysł na takie kubeczki podpatrzyłam na kanale TASTY, gdzie są bardzo fajne i smaczne dania na różne okazje.

Moje kubeczki zrobiłam z tortilli pełnoziarnistej pszennej z farszem z wędzonego łososia i sera.

Są proste do zrobienia a efekt wizualny i smakowy takich kubeczków  jest imponujący.

Smakują dobrze zarówno w wersji na ciepło jak też na zimno.

Do podsmażonego z cebulką łososia dodałam ser  Favita, który jest dość miękki i dobrze się rozdrabnia oraz koperek. Wszystko zapiekłam  z serem gruyere i było pysznie.

Składniki

6 sztuk dużych pszennych pełnoziarnistych tortilli,

Około 6 plastrów wędzonego łososia,

270 g ( opakowanie) sera Favita  – miękkiego,

1 cebula,

Świeży koperek,

Śmietana 18 %,

100 g sera gruyere,

Pieprz,

Ogórek zielony,

Olej

Forma na muffinki – 12 sztuk

Wykonanie

Przygotowujemy farsz z łososia. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego  w mniejsze kawałki  łososia. Podsmażamy około 3 minut i studzimy chwilkę. W misce rozdrabniamy ser Favita, dodajemy 2 -3 łyżki śmietany, pokrojony koperek, podsmażonego łososia, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Nie dodajemy soli bo ser i łosoś są już wystarczająco słone.

Tortilli okrawamy  boki  w ten sposób aby powstał nam kwadrat. Każdy kwadrat kroimy na 4 części.

Formę na muffinki smarujemy olejem i dajemy na spód kawałek tortilli ( kwadrat), na to dajemy po łyżce farszu z łososia, przykrywamy drugim  kawałkiem tortilli i na koniec dajemy ponownie łyżkę farszu i stary ser guyere. Smarujemy  wystające końcówki tortilli olejem ( najlepiej pędzelkiem)  i   pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 18 minut.

Podajemy z łyżką śmietany i np. plasterkami świeżego zielonego ogórka.

 

 

 

 

komentarze 2

  1. Brenia
    Luty 19
    Odpowiedz

    🙂 to trzeba zrobić Aniu ….;-)

Odpowiedz na „BreniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *