Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i pianką budyniową

Pyszne, mega pyszne  lekkie ciasto z sezonowymi owocami. Przepis na to ciasto znalazła moja córka, która staje się coraz lepszą „kulinarką” – tak nazwał mnie ostatnio mój mały siostrzeniec. Świetnie połączył blogerkę kulinarną w jeden wyraz i zostałam kulinarką.  Skoro prowadzę bloga z córką to ona też stała się kulinarką – podoba się Wam ?? Bo mi,  jak najbardziej.

Polecam to ciasto bo okazało się być słodkim hitem  w mojej rodzinie. Pianka z białek i budyniu w połączeniu z owocami to naprawdę coś pysznego. Ciasto mega kruche i delikatnie. Teraz kiedy sezon na różne owoce dopiero się zaczyna polecam to ciasto.

U mnie połowa ciasta została zjedzona jeszcze ciepła i ledwo uratowałam kawałek dla kolegi z pracy.

 DSC_5124-001 DSC_5125

Składniki

3 szklanki mąki,

250 g margaryny,

1/3  szklanki cukru pudru,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

5 żółtek

Pianka

2 budynie waniliowe,

5 białek,

½ szklanki oleju,

1 cukier waniliowy,

1 szklanka drobnego cukru

1/2 kg truskawek,

rabarbar

Wykonanie

Przygotowujemy kruche ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę  i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka, cukier, proszek do pieczenia i  wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie możemy dodać 2-3 łyżki mleka.

Ciasto dzielimy na dwie części ( w proporcji 60%, 40 %). Blachę ( 35cm/25cm) wykładamy papierem do pieczenia i większą część ciasta ścieramy na tarku na spód blachy, lekko przeklepujemy dłonią i wyrównujemy. Ciasto podpiekamy  w tem 190 stopni przez około 20 minut. Gotowe studzimy.

Owoce myjemy, truskawki czyścimy z szypułek, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy piankę.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak będą lekko sztywne dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy porcjami budynie i ubijamy cały czas do rozpuszczenia budyniu. Na koniec wylewamy porcjami olej  i ubijamy jeszcze chwilkę.  Na podpieczony i wystudzony spód wylewamy piankę, na to dajemy owoce, na koniec ścieramy na tarce drugą, mniejszą część ciasta i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

 DSC_5137 DSC_5158

Milion smaków truskawekRabarbalove

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 9

  1. 28 maja
    Odpowiedz

    Piękne, apetyczne, wiosenne ciasto 🙂 To co „kulinarki” lubią najbardziej :))

  2. 28 maja
    Odpowiedz

    Moja rodzina też uwielbia to ciasto. Szczególnie z malinami albo jagodami 🙂

    • 28 maja
      Odpowiedz

      Maliny i jagody będę próbować jak tylko będzie sezon 🙂

  3. Gosia
    14 czerwca
    Odpowiedz

    Wspaniały przepis, pyszne ciasto. Nie może się nie udać. Rodzina się zajada. Robiłam 2 razy i póki sezon trwa na pewno jeszcze zrobię 🙂

  4. Maciek
    6 czerwca
    Odpowiedz

    robiłem to ciasto w wielu wersjach np. wałkowany spod -scierana góra pianka bez budyniu .tzn.zwykla beza.Zawsze bezbłędne kruche.Czasem zbraku papieru podpiekam spód krótko tzn. ok 5min.Pyszne ciast na ciepło z porządną porcją lodów.

  5. B
    22 maja
    Odpowiedz

    Piekłam dwa razy, Ciasto zachwyciło domowników. Zniknęło w oka mgnieniu.

  6. Brenia
    22 maja
    Odpowiedz

    Dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakowało i zapraszam po inne przepisy nie tylko słodkie . Pozdrawiam !

  7. Kasia
    24 czerwca
    Odpowiedz

    Niestety nie podzielam pozytywnej opinii. Dodawanie budyniu w proszku zawsze kończy sie posmakiem proszku po upieczeniu. Nie jest to pierwsze ciasto które robiłam z budyniem w proszku i po raz kolejny odradzam takie pieczenie. Ciasto z przepisu zdecydowanie za slodkie

  8. Basia
    8 lipca
    Odpowiedz

    Super ciasto-ale ja nie dodaję oleju do bezy i wychodzi b. dobre

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.