Królik z przepisu mojej babci

Jeden przepis na królika jest już na blogu ale postanowiłam przygotować królika tak jak robiła to moja babcia. Zawsze był pyszny, delikatny i pachniał koperkiem. Babcia podawała takiego królika z tłuczonymi ziemniakami z dużą ilością sosu i mizerią. Było to coś przepysznego.

Proste a zarazem wykwintne danie dla wszystkich w szczególności dla dzieci, bo mięso królika jest wyjątkowo zdrowe i delikatne. Jest łatwo przyswajalne i polecane dla osób z alergią.

Jeśli zastanawiacie się nad lekkim daniem na Święta to taki królik zasmakuje nie tylko dzieciom. Zamiast ziemniaków można podać ryż lub ulubioną kaszę.

DSC_0147

Składniki

1 tusza królicza,

3 marchewki średniej wielkości,

1 cebula,

250 g śmietany 18 %

Olej do smażenia – rzepakowy

Koperek świeży,

Łyżka masła

Wykonanie

Tuszę królika kroimy na około 8 kawałków. Myjemy dokładnie i suszymy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki królika około 5 minut.

W między czasie do dużego garnka dajemy łyżkę masła, pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, pokrojony drobno koperek i dusimy chwilkę. Następnie dajemy podsmażone kawałki królika, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godzinę.

Po godzinie gotowania, jeśli jest mało wywaru to dolewamy jeszcze wodę i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z 4 łyżkami bulionu i wlewamy całość do mięsa, zagotowujemy i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem .

Na koniec dodajemy jeszcze drobno pokrojony koperek . Podajemy z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami.

 DSC_0156 DSC_0159

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.