Krewetki w „diabelskim” sosie chilli

Dzisiaj proponuję krewetki w wersji bardzo pikantnej tj. z chilli i sosem paprykowo-pomidorowym. Takie krewetki polecam wszystkim lubiącym pikantne potrawy bo danie jest wyjątkowe i smaczne. Do tego koniecznie musi być  schłodzone białe wino i bagietka, gdyż pikantność jest wyjątkowa i trzeba ją czymś „uspokoić”.

 

Składniki:

500 g krewetek królewskich 

2 chili ( mała papryka ostra )

5 ząbków czosnku

Łyżka  oliwy,

1  łyżka masła,

1 małe opakowanie sosu paprykowo-pomidorowego

kieliszek białego wytrawnego wina

sól , pieprz do smaku

1 cytryna,


Przygotowanie:

Krewetki królewskie gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu czyścimy ze skorupek.

Chili rozciąć i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut (czym dłużej smażymy to będą twardsze).  Na koniec dodajemy sos paprykowo – pomidorowy typu Ajwar i zagotowujemy około 2 minut. Na  półmisek wykładamy uduszone krewetki z sosem i doprawiamy  sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka,  którą  maczamy w tym powstałym smacznym, „diabelskim” sosiku.  Mniam, Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. 6 sierpnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam! A jesli bardzo ostre, to w ogole biore w ciemno 🙂

  2. 6 sierpnia
    Odpowiedz

    Wyglądają przepysznie. Chętnie bym ich spróbowała 🙂

  3. roxanadelicje
    7 sierpnia
    Odpowiedz

    Wyglądają zabójczo smacznie!

  4. 7 sierpnia
    Odpowiedz

    Prawie zaśliniłam klawiaturę 😀 Piękne zdjęcia i całość wydaje się taka smaczna, koniecznie kiedyś wypróbuję 😀
    Dziękuje za udział w akcji Piekielna kuchnia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.