Krewetki w pikantnym sosie z mleczkiem kokosowym

Danie przygotowywane w jednym naczyniu z krewetkami w pikantnym sosie z mleczka kokosowego, z dodatkiem kolendry, imbiru, kurkumy…. Czyż to nie brzmi super apetycznie ?

W takie letnie dni jak przychodzą do mnie goście, to lubię przygotowywać takie dania, które nie wymagają zbyt wiele czasu na przygotowanie ale są smaczne i dobre do schłodzonego białego wina.

Krewetki lubię w każdej postaci, co widać na blogu. Lubię dodawać do nich różne aromatyczne i pikantne przyprawy. Nie wiem czy Wam już pisałam, że kiedyś nie lubiłam imbiru i kolendry. Powiecie jak to możliwe, że blogerka kulinarna nie lubi takich aromatycznych przypraw. No właśnie, teraz też sama w to nie wierzę, że kiedyś tak miałam. Teraz nie wyobrażam sobie różnych dań bez ich dodatku.

Dzisiejsze krewetki są wyjątkowo aromatyczne i pikantne. Dodałam mleczka kokosowego i pomidorów, które złagodziły smak potrawy. Do tego świeże listki kolendry i było przepyszne jednogarnkowe danie. Idealne z białym schłodzonym winem.

 

Składniki:

500 g krewetek królewskich świeżych,

2 papryczki chili,

Szklanka mleczka kokosowego,

2 pomidory,

Kawałek imbiru,

Łyżeczka kurkumy,

5 ząbków czosnku

Oliwa,

sól , pieprz do smaku

limonka,

Przygotowanie:

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.

Chili kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.  Imbir obieramy i ścieramy na tarku. Pomidory kroimy w małe kostki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy  czosnek i chilli. Po chwili dodajemy  krewetki, imbir, mleczko kokosowe, kurkumę, pomidory, sól, pieprz i dusimy około 4 minut. Na koniec wyciskamy do krewetek sok z limonki. Podajemy ze świeżą kolendrą i bagietką lub grzankami.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *