Krewetki na rukoli z czosnkiem i chilli

Nadszedł czas na coś nowego, bowiem owoców morza jeszcze nie zdążyłam tutaj umieścić. Nie wiem jak wy ale my  jestem miłośnikami  krewetek. Jeśli tylko mamy okazję kupić świeże  to  przygotowuję je na różne sposoby. Z krewetek wychodzi  niezwykle wykwintna przystawka. Polecam

Dzisiaj proponuję krewetki na rukoli bo mamy już czas, kiedy pojawiła się rukola w polskim wydaniu czyli świeża i aromatyczna.

SKŁADNIKI:

500 g krewetek królewskich

1 chili ( mała papryka ostra )

5 ząbków czosnku

2 gałązki zielonej pietruszki

50 ml oliwy,

1 łyżka masła,

Kieliszek białego wytrawnego wina

sól , pieprz do smaku

1 cytryna,

2 pomidory,

mały pęczek rukoli,

1 awokado

PRZYGOTOWANIE:

Krewetki królewskie – świeże gotuję w osolonej wodzie około 3 minut i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyszczę je ze skorupek.

Chili rozciąć , oczyścić z nasionek ( są diabelnie ostre) i pokroić w małe kawałki. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki .Pietruszkę umyć ,osuszyć i pokroić . Na patelni rozgrzewamy oliwę z  czosnkiem i chilli. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz i podlewamy białym winem. Dusimy około 2 – minut ( czym dłużej smażymy to będą twardsze). Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.  Na talerze  wyłokładamy umytą rukolę, ćwiartki pomidorów oraz kawałki awokado, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na zieleninę wyłokładamy uduszone krewetki z sosem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do tego idealnie smakuje bagietka,  którą  maczamy w tym powstałym smacznym sosiku.  Mniam, Smacznego !

komentarzy 8

  1. Gość
    Kwiecień 29
    Odpowiedz

    też zajadamy się krewetkami. Z chilli jeszcze nie robiłam, ale reszta składników jet mi znana, więc chętnie wypróbuje przepis.
    Pozdrawiamy Tapenda

  2. Kwiecień 30
    Odpowiedz

    Danie dla mnie wprost wymarzone. Należę wszak do krewetkożerców. 🙂
    Wygląda przecudownie. 🙂

  3. Kwiecień 30
    Odpowiedz

    Dla mnie to także idealne danie 😉 musiało być pysznie 😉

  4. Uwielbi9am krewetki, Twoje apetycznie bardzo wyglądają 🙂

  5. koralina
    Maj 1
    Odpowiedz

    mmm pyszne. czekam na jakiś przepis z kuchni bałkańskiej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *