Kremówki na wytrawną nutę

Jeśli są wśród Was miłośnicy przekąsek z ciasta francuskiego to zapraszam dzisiaj na wytrawne kremówki z różnymi, aromatycznymi dodatkami.

Jest przy tym trochę zabawy ale efekt jest przepyszny i bardzo ciekawy. Dla mnie są one podobne do kremówek ale nie na słodko lecz z wytrawnymi dodatkami.

Ja przygotowałam 3 pasty na farsz ale można uruchomić wyobraźnię kulinarną i zrobić inne pasty i dodatki jako nadzienie. Zachęcam do kulinarnej zabawy.

 DSC_0083

Składniki na 4-5 sztuk kremówek –  średniej wielkości

2 mniejsze lub 1 duże ciasto francuskie,

1 awokado,

10 dag twarogu,

5 papryk pieczonych ( link do przepisu) ,

6 plastrów cukinii grillowanej,

4 plastry boczku cienko pokrojonego,

4 łyżki śmietany 12 %,

2 łyżki czerwonej pasty Adżika,

2 ząbki czosnku,

Sok z ½ cytryny

Sól, pieprz,

Papryczka chilli,

 Wykonanie

Ciasto francuskie pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wykładam ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piekę w nagrzanym wcześniej do 210 stopni piekarniku około 15 minut.

W między czasie przygotowujemy różne farsze, którymi będziemy przekładać nasze wytrawne kremówki.

Pasta z awokado: Obieramy awokado, przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, czosnek, oliwę, sok z cytryny i rozdrabniamy w blenderze.

Pasta z awokado i pasty adżika: robimy podobnie, tylko dodajemy do składników adżikę więc pasta będzie pikantna.

Pasta z twarogu i suszonej papryki: do miski przekładamy twaróg, dodajemy łyżkę suszonej papryki, szczyptę papryczki chilli, sól, pieprz, śmietanę i rozdrabniamy wszystko.

Plastry cukinii i boczku grillujemy.

Gotowe, upieczone ciasto francuskie studzimy, następnie delikatnie kroimy na prostokąty o wielkości 15 cm/ 5 cm .

Na każdą kremówkę będzie potrzeba 3 kawałków ciasta. Teraz przystępujemy do układania kremówek.

Kremówka nr 1 – Na spód dajemy ciasto, następnie smarujemy  pastą twarogową, przekładamy znowu ciastem, smarujemy pastą z awokado, znowu ciasto i na koniec grillowany boczek

Kremówka nr 2 – ciasto, pasta twarogowa, ciasto, pieczona papryka, solimy, pieprzymy, ciasto i na koniec grillowana cukinia.

Kremówka nr 3 – ciasto, pasta z awokado i adżiki, ciasto, pasta twarogowa, ciasto i na koniec grillowana cukinia.

Następne kremówki przygotowujemy podobnie – zmieniając farsz lub dodając różne inne dodatki.

 DSC_0089 DSC_0099

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.