Kremowa zupa ze szparagów z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem kolendry

Bezmięsna, kremowa zupa ze szparagów, lekko pikantna. Dodatkowo dodałam do niej cukinię i  świeżą kolendrę . Sezon  na szparagi w pełni więc korzystajmy z tego ile się da.

Zupę zaprawiłam śmietaną i posypałam ostrą papryką w proszku co dodało lekkiej pikanterii i fajnego koloru. Dopełnieniem są pieczone pomidorki koktajlowe, pachnące tymiankiem, lekko się rozlewające po upieczeniu – po prostu pycha…

DSC_0364

Składniki dla 6 osób

3 litry wody,

2 marchewki,

1 pietruszka średniej wielkości,

Mały kawałek selera,

1 średniej wielkości cukinia,

Około 9 – 10 sztuk zielonych szparagów,

2 ząbki czosnku,

Świeża kolendra,

Papryka mielona ostra,

2 łyżki masła,

Śmietana 18 %,

Sól, łyżka sosu sojowego,

Pęczek pomidorków koktajlowych,

Oliwa,

Sól, pieprz,

½ łyżeczki suszonego tymianku.

Wykonanie

Warzywa ( marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę ( nie obieramy ze skórki). Ze szparagów odcinamy twarde, jasne końcówki, pozostałe kroimy  w kawałki, zostawiając całe główkió

Pomidorki koktajlowe myjemy, przekładamy do płaskiego naczynia, w którym będzie  piec, doprawimy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy oliwą. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20-30 minut.

W tym czasie przygotowujemy zupę.

Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa. Doprawiamy solą i gotujemy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojony w plasterki czosnek – podsmażamy chwilkę ( 2-3 minuty).

Do gotującej się zupy dodajemy podsmażoną cukinię z czosnkiem, gotujemy dalej około 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy szparagi i zagotowujemy około 2 minut.

Dodajemy pokrojoną drobno świeżą kolendrę, doprawiamy jeśli potrzeba solą, pieprzem, sosem sojowym i odstawiamy z ognia.

Na koniec dodajemy śmietanę, którą hartujemy wcześniej tzn. wlewamy trochę gorącej zupy do śmietany, mieszamy i dopiero taką wlewamy do zupy. Na koniec posypujemy szczyptą ostrej papryki w proszku, resztą świeżej kolendry  i dodajemy pieczone pomidorki.

DSC_0372 DSC_0382

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *