Kotlety z kaszy jaglanej z sosem z sera pleśniowego

Dzisiaj mam propozycję dla miłośników kotletów ale nie z mięsa lecz z kaszy jaglanej. To, że kasza jaglana   jest zdrowa nie muszę nikomu przypominać. Takie kotlety są dobre zarówno jako samodzielne danie ale też jako dodatek do mięsa. Ja jadłam je jako samodzielne danie  z sosem serowym i salsą pomidorową – pyszności. Taki kotlet jest też dobry np. na lunch  do pracy.  Poczęstowałam  nim moje koleżanki, które zażyczyły sobie podania szybko przepisu bo był pyszny.

Składniki

Szklanka kaszy jaglanej,

2 szklanki wody,

1 mała papryczka chilli,

1 mała cebula, 1 ząbek czosnku

1 ząbek czosnku,

Natka pietruszki

Oliwa,

Olej do smażenia,

Sól, pieprz

Sos serowy

Kawałek sera pleśniowego – około 20 dag

½  szklanki mleka,

1 mały jogurt naturalny

Wykonanie

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną woda a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka. W między czasie podsmażamy, na oliwie,  na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę , wyciśnięty czosnek i pokrojoną drobno papryczkę chilli. Następnie dodajemy do kaszy podsmażone warzywa, natkę pietruszki drobno pokrojoną, 1 jajko, doprawiamy  solą, pieprzem i mieszamy. Z tak przygotowanej kaszy formujemy kotlety, obsypujemy otrębami np. owsianymi i smażymy z dwóch stron aż będą rumiane.

Przygotowujemy sos. Na patelni rozdrabniamy ser, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach). Jak już wlejemy całe mleko i zagotujemy to dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 4 grudnia
    Odpowiedz

    bardzo lubię kotlety z kaszy, pyszny pomysł na obiad 🙂

    • Brenia
      5 grudnia
      Odpowiedz

      dziękuję:) ja też bardzo lubię kotlety z kasz ( różnych):)

  2. mamuśka
    4 grudnia
    Odpowiedz

    idealne postne danie

  3. Marzena
    6 grudnia
    Odpowiedz

    bardzo smaczne:))) dzisiaj będą u mnie na kolacje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.